the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Concert House
  4. Germany
  5. peter haimerl.architektur
  6. 2014
  7. Concert Hall Blaibach / peter haimerl.architektur

Concert Hall Blaibach / peter haimerl.architektur

  • 00:00 - 17 November, 2014
Concert Hall Blaibach / peter haimerl.architektur
Concert Hall Blaibach / peter haimerl.architektur, © NAARO
© NAARO

© Edward Beierle © NAARO © NAARO © NAARO + 60

  • Structural Engineer

    Thomas Beck, A.K.A. Ingenieure
  • Electrical Planner

    Planungsbüro Stefan Schmid
  • Acoustical Engineering

    Müller-BBM
  • More Specs Less Specs
© Edward Beierle
© Edward Beierle

Text description provided by the architects. The concert hall represents the heart of the urban development to revitalize the new centre of Blaibach. It is located next to the new community centre and complements the space of a new village square that was realized with funds of the state urban development support. The concert hall is a solitaire of concrete with an inclination above the slope in the village centre following the topography and linking with its granite facade to the stone carver tradition of Bailbach. The monolithic tilted building opens itself to the visitors at the new village square and guides them by a staircase to the foyer below the surface. The foyer provides not only the functional areas like wardrobe, sanitary rooms and bar, but also leads the visitor excitingly around the auditorium into the inner concert hall.

© Edward Beierle
© Edward Beierle

The hall unfolds its acoustics within the seemingly light building. While the precised light slits illuminate the space. The building body is made of pre-cast concrete and only a highly intricate constructed formwork made the realization of the difficult form possible. The dominant tilted surfaces of the concert hall are based on acoustic specifications and include besides LED-lights also bass absorber behind the light slits as well as underneath the steps for optimal acoustics. The concrete in the hall is untreated. Its lively surfaces help to absorb the medium-height tones.

© NAARO
© NAARO
Floor Plan
Floor Plan

The inclination of the building – based on the increase of the slope – carry the gallery. The seemingly transparent seats, which are fixed on iron swords, appear to float above the light slits. The stage of the concert hall, which is only designed for its actual function not as a multifunctional room, is equipped with modern LED-stage technology.

© NAARO
© NAARO

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Concert Hall Blaibach / peter haimerl.architektur" 17 Nov 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/567635/concert-hall-blaibach-peter-haimerl-architektur/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© NAARO

布赖巴赫音乐厅/ peter haimerl.architektur

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.