the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Belgium
  5. UR architects
  6. 2010
  7. House VVK / UR architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

House VVK / UR architects

  • 01:00 - 17 November, 2014
House VVK / UR architects
House VVK / UR architects, © Luc Roymans
© Luc Roymans

© Luc Roymans © Luc Roymans © Luc Roymans Courtesy of UR architects + 31

  • Architects

  • Location

    Bruges, Belgium
  • Architects in Charge

    Nikolaas Vande Keere, Regis Verplaetse, Ana Pontinha
  • Area

    302.0 sqm
  • Project Year

    2010
  • Photographs

Courtesy of UR architects
Courtesy of UR architects

Text description provided by the architects. The existing house has been rebuilt several times. This resulted in some spaces, like the attic, hardly ever used and with construction problems. We decided to restore the house into the state of its original modernist design (architect Arthur Degeyter) and to extend it with an extra volume instead of the existing garages. The necessary changes bring more light inside without cutting any trees.

Ground Floor Plan (New)
Ground Floor Plan (New)

In the existing house different aspects are reorganized without much constructive surgery. The corridor is extended to the new kitchen. It also connects to the west façade and the entrance. The bedroom and storage in the south façade are merged and originate a shift of functions: the kitchen becomes storage, the dining room becomes kitchen, the living room becomes dining.

© Luc Roymans
© Luc Roymans

An additional volume with the new living room gives the house a new face. The carport and storage are half buried, the living room and work area are located half a level higher than the original spaces. A slope connects the extension with the garden and overlooks it to the west and back to the existing house. The working corner overlooks the front garden to the north-east.

© Luc Roymans
© Luc Roymans

Garden and house now complement each other. The new volume and its materialization finds itself in between. The closed facades are cladded with dark half-round wooden profiles and alternate with openings from floor to ceiling. The garden folds around it.

© Luc Roymans
© Luc Roymans

View the complete gallery

About this office
Cite: "House VVK / UR architects" 17 Nov 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/567207/house-vvk-ur-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.