the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Alter Studio
  6. 2011
  7. Lakeview Residence / Alterstudio Architecture

Lakeview Residence / Alterstudio Architecture

  • 01:00 - 12 November, 2014
Lakeview Residence / Alterstudio Architecture
Lakeview Residence / Alterstudio Architecture, © Casey Dunn
© Casey Dunn

© Casey Dunn © Whit Preston © Casey Dunn © Casey Dunn + 25

© Casey Dunn
© Casey Dunn

Text description provided by the architects. Architecture occurs at the site of conflicts: where the desire for view conflicts with the desire for protection from the Western sun, where the desire for Lightness conflicts with the requirements for structure, where the desire for Mystery conflicts with Pragmatism, where the desire for Connection conflicts with the desire for Privacy, and where the desire for Permanence conflicts with the desire for Serendipity.  In the Lakeview Residence, these conflicts provided the direction for the design.

© Casey Dunn
© Casey Dunn

An unparalleled view west, over the Bright Leaf Preserve and up the Colorado River, and the desire to live casually amidst a collection of mature live oak trees combined to make a powerful circumstance for this family of four.  The new house emphasizes view and a dynamic spatial sequence while at the same time creating an abstract backdrop for the serendipity light, circumstance and view.

Lakeview Residence / Alterstudio Architecture, © Casey Dunn
© Casey Dunn

The visitor arrives, meandering under a grove of ancient trees into an intimate entry sequence of limestone, vertical cypress and verdant planting.  Still unaware of the expansive panorama, views are revealed slowly – with carefully framed vistas inviting expectations of what is to come, and the pursuit of which leading to new discoveries.  

Floor Plan
Floor Plan

An unmitigated ceiling plane provides a surface for reflected lighting and creates a sense of continuity while a delicate window wall accentuated by monolithic corner glazing connects the interior to the out-of-doors.  Inside, a rich palette of materials, furniture, and carefully detailed cabinetry add a sense of finesse to the ensemble.  The home is designed to suit the needs of an active family.  Generous gathering spaces intertwine and provide a powerful setting for entertainment and family gathering, while smaller spaces host a more intimate retreat.  Rooms are further defined with 19th Century Persian carpets, classic & contemporary modern furnishings, and a collection of local, mid-century sculpture & painting that offer points of stasis to the compelling and omnipresent view.  An orange/blue color story appears throughout the house, which is in turn punctuated with our purpose-built furniture such as a sideboard made from a colossal walnut plank, or a study paneled in a unique pattern of traditional moldings laid vertically and side-by-side.

© Patrick Wong
© Patrick Wong

The site at Lakeview – where the trees give way to a powerful view – very much informed the form of the home.  Trees, view and building interact: the ubiquitous ceiling plane gives way to the sinuous oaks passing through, the foundation spans across roots and open decks allow for the penetration of water to preserve the trees’ root systems, and expansive and intimate view is embraced everywhere.  As one approaches the entry a view through the house gives a hint of the view beyond.  Inside, expansive glazing opens the home to the vista while the ceiling plane continues to the exterior to afford protection from the sun and add to the sense of continuity from the interior to exterior.

© Casey Dunn
© Casey Dunn

Oriented for optimal cross ventilation and protection from the sun without eschewing the view westward, the Lakeview house also utilizes geothermal HVAC systems, a photovoltaic array, reflective TPO roofing, cellular foam insulation, tankless water heaters and FSC certified and reclaimed woods throughout the building.  The home also takes advantage of the tree canopy to provide additional shading and carefully placed skylights bring diffused daylight into the home to help reduce reliance on electric lighting.  Moreover, the decision to live centrally and work from home underlines a further commitment to a sustainable lifestyle.

© Casey Dunn
© Casey Dunn

Paramount for our clients was the construction of a home that would be simultaneously modern and intimate – expansive and cozy – and the design arose out of a close partnership of working together.  In a recent interview, the client noted: "...others often tell us that they are pleasantly surprised that a modern home can be so warm and family friendly.  That feedback is especially heartening given that, from the beginning, that was our goal."

© Patrick Wong
© Patrick Wong

View the complete gallery

About this office
Cite: "Lakeview Residence / Alterstudio Architecture" 12 Nov 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/566181/lakeview-residence-alterstudio-architecture/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Casey Dunn

浑然天成的景观住宅 / Alterstudio 建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.