the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Canada
  5. NatureHumaine
  6. 2014
  7. Dulwich Residence / NatureHumaine

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Dulwich Residence / NatureHumaine

  • 01:00 - 4 November, 2014
Dulwich Residence / NatureHumaine
Dulwich Residence / NatureHumaine, © Adrien Williams
© Adrien Williams

© Adrien Williams © Adrien Williams © Adrien Williams © Adrien Williams + 27

© Adrien Williams
© Adrien Williams

Text description provided by the architects. The clients had outgrown their 1920’s house on a large lot on Montreal’s south shore. They wanted a contemporary extension that would harmonize with their existing house and highlight and expose the structural brick. The existing house and the extension were separated by a glazed volume where the vertical circulation of the house is located. The existing house was re-organized to better suit the needs of the clients, where the entry and living room make up the ground floor and the children’s quarters on the second floor.

Section
Section

Three double height spaces link the communal areas of the ground floor with the more private spaces of the second floor while maintaining a warm atmosphere in the house.

© Adrien Williams
© Adrien Williams

The extension is organized into 2 intertwining volumes. A brick volume makes up the base and becomes the support for a steel clad volume that projects out into the backyard. The ‘sleeping basket’ is found at this projection where a large window frames the foliage. This becomes a space to relax and gaze out towards the garden as well as an area for the children to play while maintaining contact with the kitchen and dining spaces below.

Exploded Axonometric
Exploded Axonometric
Cite: "Dulwich Residence / NatureHumaine" 04 Nov 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/562588/dulwich-residence-naturehumaine/> ISSN 0719-8884