All
Projects
Products
Events
Competitions

Red Rock House / Anmahian Winton Architects

Red Rock House / Anmahian Winton Architects

© Jane Messinger © Jane Messinger © Jane Messinger © Jane Messinger + 24

Houses  · 
Red Rock, United States
  • Structural Engineer

    RSE Associates, Inc
  • Civil Engineer

    Morris Associates P.L.L.C
  • General Contractor

    Lou Boxer Builder, Inc
More Specs Less Specs
© Jane Messinger
© Jane Messinger

Text description provided by the architects. This home is located in a small Berkshires township on a densely wooded, 16-acre property. The site initially afforded no views and little sun penetration, its topography defined by a steep slope, a vertical rock ledge along its east edge, and a creek prone to seasonal flooding to the west. These dramatic elements informed the siting of the buildings and the ways that landscape, views, and daylight could be integrated into the design.

© Jane Messinger
© Jane Messinger

The project embraces a “machine in the garden” design approach, where contemporary vocabulary and minimal form underscore the relationship between built work and natural landscape. AW collaborated closely with Cambridge-based landscape architects Reed-Hilderbrand on both the development of sustainable foresting as well as the design of garden terraces and architectural landscape walls. The initial design strategy focused on manipulating the site to preserve as much of its natural topography as possible.  A 200-foot long board-formed concrete retaining wall runs north—south along the site’s east edge to expose new plateaus for buildings, garden, and meadow. Clinging to this wall, the guesthouse anchors the building assembly in the steep hillside, while the main house and deck project out from the landform into the treetops.  A linear bluestone path connects guesthouse and main house, and leads to the west balcony in the tree-tops, looking out over the creek below.

Floor Plan
Floor Plan

A minimal materials palette evokes both rusticity and precision, reflecting the juxtaposed orders of landscape and architecture. Buildings are clad in a high performance rainscreen of knotty western red cedar boards, milled with multiple profiles to generate a pattern that changes with the sun’s movement. The boards are organized within vertical bays delineated by aluminum T-sections, producing a textured rhythm that accommodates openings, fenestration, and screens. Lattice volumes created with aluminum L-sections indicate primary entrance to both buildings, while screening interior spaces from exposure to southern sun. Building interiors are entirely white, emphasizing the play of light, the client’s collection of art, and views of the landscape.

© Jane Messinger
© Jane Messinger

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Red Rock House / Anmahian Winton Architects" 27 Oct 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/560115/red-rock-house-anmahian-winton-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Jane Messinger

坡壁建宅,仰看高山,俯瞰流水:Red Rock House / Anmahian Winton Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.