the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Mixed Use Architecture
  4. France
  5. Studio 02
  6. 2014
  7. Salle Polyvalente de Plumergat / Studio 02

Salle Polyvalente de Plumergat / Studio 02

  • 01:00 - 21 October, 2014
Salle Polyvalente de Plumergat / Studio 02
Salle Polyvalente de Plumergat / Studio 02, © Luc Boegly
© Luc Boegly

© Luc Boegly © Luc Boegly © Luc Boegly © Luc Boegly + 21

© Luc Boegly
© Luc Boegly

Text description provided by the architects. This proposed multipurpose room questions the founding principles of the traditional architectural approach.  Construction generally results from an addition, that is, a supply of materials onto a given sight.  This building, however, generates an opposite effect: it gives the impression of being born from a subtraction, from a reduction.

Floor Plan
Floor Plan

In the same way that a stonemason imagines the granite block placed before him, this initial rectangular volume appears to have been carved, hollowed, twisted, flattened, and sharpened to bring to life the most just form.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

This is to say that the treatment of the soil and its foundation is paramount here.  Volume is enclosed in relation to the natural level of the terrain so that the room fits best into the horizon of its neighboring buildings and provides a ground-level opening onto the garden below.  This attention to the ease of circulation, which goes all the way to the conception of the main stage, equally incorporates handicap accessibility thanks to the unique play of internal ramps.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

The dominating material for this project is white concrete, which generates a luminous effect to amplify the weightlessness of the structure’s angles and volumes.  To dress the high-volume sides, the designer Joran Briand designed a metallic canvas to stylize one of the symbols of the UK: the ermine.

Section
Section

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Studio 02
Office
Cite: "Salle Polyvalente de Plumergat / Studio 02" 21 Oct 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/557417/salle-polyvalente-de-plumergat-studio-02/> ISSN 0719-8884