Zoom image | View original size
The design responds to the setting of the Jardin d’Acclimatation, evoking the tradition of 19th-century glass garden buildings, the role of the Jardin in cultural memory (especially the work of Marcel Proust) and the desire to create a contemporary art museum that will be attractive and welcoming to the children and families who frequent the Jardin. Constructed on the edge of a water garden created especially for the project, the building comprises an assemblage of white blocks (known as “the icebergs”) clad in panels of fiber-reinforced concrete, surrounded by twelve immense glass “sails” supported by wooden beams. The sails give Fondation Louis Vuitton its transparency and sense of movement, while allowing the building to reflect the water, woods and garden and continually change with the light. View more View full description
Share Share