the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Thailand
  5. Vin Varavarn Architects
  6. 2014
  7. The Pine Crest Residence / Vin Varavarn Architects

The Pine Crest Residence / Vin Varavarn Architects

  • 01:00 - 13 October, 2014
The Pine Crest Residence / Vin Varavarn Architects
The Pine Crest Residence / Vin Varavarn Architects, © Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

© Spaceshift Studio © Spaceshift Studio © Spaceshift Studio © Spaceshift Studio + 31

  • Landscape Designer, Structural Engineers, Interior Designer

    Vin Varavarn Architects
  • Construction Management

    Qbic Engineer & Architects Co,. Ltd
  • Main Contractor

    Hyatt Construction Co., Ltd
  • Interior Contractor

    Curve Line Co,. Ltd
  • More Specs Less Specs
© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

Text description provided by the architects. The project originated as a design for a 7 storey apartment building. It is intended as a quiet and orderly residence with limited number of units which are large and spacious with 3-4 bedrooms. This aspect is quite different from other existing condominium projects.

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

The project owner wishes for a contemporary design which will be quite different from other surrounding buildings and could withstand the test of time. The building consists of 18 apartment units which are easy to maintain. Ground floor level consists of a lobby & reception, including a fitness room, staff quarter. The exterior area is designed for a swimming pool and changing rooms with outdoor shower areas and some open space courts. The apartment  on 2nd - 7th floor are residential  3 and 4 bedrooms units. The parking  facility is located underground.

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

The design concept started with a desire for a simple contemporary building with appropriate usage of various functional spaces. The basic intention is not to create an opulent architecture, but to create a design of spaces which project warmth and personal. Therefore the aim of producing a characterize of a domestic structure became more important than being trendy. Consideration was given to the facilitation of good ventilation by means of planning orientation to capture maximum natural breeze, views and natural light. This is achieved by splitting the building into 2 wings, separated by a small central garden court which contains a huge pine tree that could be seen from surrounding units.

Section
Section

And as this projects is located in Soi TonSon which mean 'the Pine Lane', the owner therefore named this building “ Pine Crest Residence”. By keeping this name in mind the architect decided to select the wood appearance for the external facade which resembles pine wood and yet create a warmth feeling for the large scale building. To utilize real timber would be too expensive and difficult to maintain and unsuitable for large scale building. So research was undertaken to process the fiber cement planks with acid stain in transforming the color that produces the most similar color and shades of real wood, and yet quite durable to the climate condition. The building utilizes 2 types of materials, acid stain fiber cement plank and washed stone aggregates as surface finishes. As for the washed stone aggregates, it is a very old technique used by Thai builders for many decades. Some may think it is outdated, but actually it can be appropriately applied and suitable to the overall design appearance.

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Vin Varavarn Architects
Office
Cite: "The Pine Crest Residence / Vin Varavarn Architects" 13 Oct 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/555226/the-pine-crest-residence-vin-varavarn-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments