the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Malaysia
  5. Eleena Jamil Architect
  6. Vermani House / Eleena Jamil Architect

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Vermani House / Eleena Jamil Architect

  • 01:00 - 7 October, 2014
Vermani House / Eleena Jamil Architect
Vermani House / Eleena Jamil Architect, © Marc Tey
© Marc Tey

© Marc Tey © Marc Tey © Marc Tey © Marc Tey + 18

© Marc Tey
© Marc Tey

Text description provided by the architects. This is a remodelling exercise of an existing house to turn it into a family home for a couple and their young daughter. The existing has been stripped bare leaving only its reinforced concrete structure onto which walls and roof were added. A new pavilion is added to the rear to accommodate the private quarters such as bedrooms, study and gym and it is separated from the main house by a circular courtyard.

© Marc Tey
© Marc Tey

The house turns its back to the street with minimal openings on the front façade, effectively providing its occupants maximum privacy Conversely, it opens up fully onto the outdoor terraces around the rear courtyard. The courtyard is very much the heart of the house where it bustles with daily activities.

© Marc Tey
© Marc Tey

Here in the courtyard, a simple straight flight of concrete stair brings one up to the upper level terrace, which is a bright airy space that links the 2 parts of the house on the first floor. A metal slide in the living area of the main house offers a playful way of moving down to the ground floor.

© Marc Tey
© Marc Tey

From the outset, the owners agreed to the idea that the house will be rough, to feel real, inside and outside – and to do away with ‘cosmetics’ of paint and plaster. Brutalism and its aesthetics were discussed, where exposed structure and services can be an interesting background for everyday life. As such, the house displays its raw construction and tectonic quality, thus effectively giving it special poetic dimension.

Axonometric
Axonometric

The house is concrete throughout except the brick wall which also forms the party wall with its adjacent neighbour. Handling of natural light is carefully considered in this house, with selective openings on walls and roof bringing in a combination of diffused light and rays of sunshine depending on the time of day.

© Marc Tey
© Marc Tey

View the complete gallery

About this office
Eleena Jamil Architect
Office
Cite: "Vermani House / Eleena Jamil Architect" 07 Oct 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/553491/vermani-house-eleena-jamil-architect/> ISSN 0719-8884