RE-USE / Global Architects

RE-USE / Global Architects

© Mirko Merchiori © Mirko Merchiori © Mirko Merchiori © Mirko Merchiori + 12

  • Architects: Global Architects
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2014
  • Photographs photographs:  Mirko Merchiori
© Mirko Merchiori
© Mirko Merchiori

Text description provided by the architects. The renovation of the top floor of this Dutch mansion was a challenging one since the goal was to restore the traditional function of the rooms in an efficient and contemporary way without compromising the overall spatial experience. The main section of the apartment consists of a large space that contains the living room and the dining room. Two minimalist style built-in closets are centrally positioned alongside both walls and provide the total amount of requested storage space, including a hidden fridge, storage for the laundry machine and a bookcase. A clear division in functionality and the recovery of the proportions of the rooms have been accomplished without diminishing the sensation of the abundant presence of space. Daylight penetrates from both sides the complete depth of the interior and the ceiling hovers unhindered over the entire space.

© Mirko Merchiori
© Mirko Merchiori

The bricks of a section of the wall in the dining room as well as the concrete structure of the original fireplace have been revealed and contrast beautifully with white stucco interior finishing.

Floor Plan
Floor Plan

Additionally, throughout the whole interior industrial elements such as stainless steel kitchen cupboards, a stove of corten steel and raw grain wooden boards have been incorporated.

© Mirko Merchiori
© Mirko Merchiori

­The result is a complete living experience which combines the ideals of the early 20th century bourgeoisie with contemporary high-tech and industrial design features, topped off with a comfortable indoor environment provided by the application of sustainable building principles.

© Mirko Merchiori
© Mirko Merchiori

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: The Netherlands

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "RE-USE / Global Architects" 17 Oct 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/552714/re-use-global-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.