the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Elementary & Middle School
  4. France
  5. MDR Architectes
  6. 2014
  7. Extension and Restructuration Of Castries’ Middle School / MDR Architectes

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Extension and Restructuration Of Castries’ Middle School / MDR Architectes

  • 01:00 - 12 October, 2014
Extension and Restructuration Of Castries’ Middle School / MDR Architectes
Extension and Restructuration Of Castries’ Middle School / MDR Architectes, © Mathieu DUCROS
© Mathieu DUCROS

© Mathieu DUCROS © Mathieu DUCROS © Mathieu DUCROS © Mathieu DUCROS + 21

  • Architects

  • Location

    Castries, France
  • Architect in Charge

    Sancie MATTE, Frédéric DEVAUX, Arnaud ROUSSEAU, Frédéric GANICHOT assistant
  • Area

    5285.0 sqm
  • Project Year

    2014
© Mathieu DUCROS
© Mathieu DUCROS

Text description provided by the architects. The existing middle school was built in the seventies. It is located within a remarkable landscaped environment.

The middle school and most specifically the extension that will be used for the school restaurant and multi-activity room is adjacent to stone quarries within a beautiful wooded area filled with oak trees.The remnants of stone extractions give this green space an original trait that the project must underline and highlight.  

© Mathieu DUCROS
© Mathieu DUCROS

Quarries exploitation has molded a landscape of small cliffs with irregular cuts and hollow spaces forming ponds. Between the quarries and the middle school we can see woods of oak trees.

Floor Plan
Floor Plan

The street front is lined with individual houses set on large and landscaped lands. The general feeling emerging from the existing buildings is the great presence of these natural spaces. The project will focus on reinforcing the links between the middle school and its environment. 

© Mathieu DUCROS
© Mathieu DUCROS

The architectural bet for the extension was to create a frame for this beautiful landscape. Through simple geometric elements, the project will create strong ties between the wooded areas and the school buildings.

© Mathieu DUCROS
© Mathieu DUCROS

The volumes of the new buildings were designed in order to create a minimum of frontage on the outside: with a square-like built. This concept also limits the surfaces of thermal exchanges for the walls.

Elevation
Elevation

First of all, the restaurant will be implanted on a Southwest-Northeast axis, along the building which is hosting the actual cafeteria and on the existing outside parking. It creates a clear frontier between the spaces deserving the school and the classrooms. It represents a clear cutting while getting the students closer to the wooded areas, delimiting a second playground along the aisle harboring the classrooms.

© Mathieu DUCROS
© Mathieu DUCROS

The multi-activity room will be implanted on the street achieving three objectives:

-Ensuring a direct and simple access street side without needing to go through the school spaces.

-Delimiting the interior patio space which benefits the administrative areas of the school.

-Finally, it gives the middle school a real public equipment facade.

© Mathieu DUCROS
© Mathieu DUCROS

The covered courtyard and rooftop advances over the entrance of the building create a link between the different buildings.

The restaurant is implanted in a manner that the prow of the building is immersed in the woods. The layout of the extension over the site allows a minimal deforestation. The restaurant’s gable is very largely open, creating a very strong tie between the interior spaces and the forest of oak trees. The exit frontage is full of windows, thus creating a transparence into the depth of the building between the covered courtyard and the woods.

© Mathieu DUCROS
© Mathieu DUCROS

The architectural character of the new buildings underlines the exceptional surrounding landscape: the walls are made of shuttered concreteand precast reinforced concrete panels, sketching full and hollow large bas-relief shapes similar to the natural quarries.  These walls, via different protruding elements, create overcast shadows more or less important according to the various depths between the panels.

The exterior joinery elements will be in thermo-sprayed aluminum tinted charcoal gray.

© Mathieu DUCROS
© Mathieu DUCROS

The tint of the concrete is made to be as similar as possible to the color of the quarries. The lighting will be dispensed in two manners:

-          Either by rifts between the concrete panels,

-          Or by metallic volumes inserted between these volumes. These lighting boxes will be thermo-sprayed in rust color for a matte finish getting closer to the color of the oak tree and pine trunks. 

© Mathieu DUCROS
© Mathieu DUCROS

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
MDR Architectes
Office
Cite: "Extension and Restructuration Of Castries’ Middle School / MDR Architectes" 12 Oct 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/551920/extension-and-restructuration-of-castries-middle-school-mdr-architectes/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.