the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Germany
  5. Stocker Dewes Architekten
  6. 2014
  7. Black Forest / Stocker Dewes Architekten

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Black Forest / Stocker Dewes Architekten

  • 01:00 - 3 October, 2014
Black Forest / Stocker Dewes Architekten
Black Forest / Stocker Dewes Architekten, © Yohan Zerdoun
© Yohan Zerdoun

© Yohan Zerdoun © Yohan Zerdoun © Yohan Zerdoun © Yohan Zerdoun + 13

  • Structural engineers

    Scherberger und Fritsch Beratende Bauingenieure GmbH, Freiburg im Breisgau (DE)
  • Award

    Hugo-Häring-Auszeichnung 2014 BDA Kreisgruppe Freiburg/Breisgau Hochschwarzwald [Award]
  • More Specs Less Specs
© Yohan Zerdoun
© Yohan Zerdoun

Text description provided by the architects. Building task was to re-use a former horse stable to a residential and office building. The space program includes office space with the necessary ancillary rooms and a residential unit for a three - person family.

Floor Plan
Floor Plan

The building is situated on a plot, at the end of a valley, with a surrounding forest landscape.

© Yohan Zerdoun
© Yohan Zerdoun

The design idea was to reflect again the structure of the forest in the choice of the material of facade and roof.

© Yohan Zerdoun
© Yohan Zerdoun

The facade was covered with wavy-grained fir wood, symbolizing the tree trunks of the surrounding forest landscape, the intensive green roof the pine green.

© Yohan Zerdoun
© Yohan Zerdoun

With the long, narrow shape, the building obtains inside a clear separation of the two functions of living and working.

© Yohan Zerdoun
© Yohan Zerdoun

The main entrance opens up to a tall office space, with the necessary desks on the gallery level. Then to the ancillary rooms, using the former feed alley and the residential unit in the rear of the building.

Section
Section

With few materials in the interior, mainly plaster on the inner surfaces of the exterior walls and roof surfaces, exposed concrete ceiling, oak and silkscreen plates for the internals, as well as screed and concrete on the ground constitute with the outside facade a restrained elegance.

© Yohan Zerdoun
© Yohan Zerdoun

View the complete gallery

Cite: "Black Forest / Stocker Dewes Architekten" 03 Oct 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/551717/black-forest-stocker-dewes-architekten/> ISSN 0719-8884