the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Factory
  4. China
  5. XU Kai
  6. 2010
  7. JH Factory Complex Design / XU Kai

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

JH Factory Complex Design / XU Kai

  • 01:00 - 18 September, 2014
JH Factory Complex Design / XU Kai
JH Factory Complex Design / XU Kai, © Amelie Yang
© Amelie Yang

© Amelie Yang © Amelie Yang © Amelie Yang © Amelie Yang + 17

  • Architects

  • Location

    Huli, Xiamen, Fujian, China, 361009
  • Area

    9500.0 sqm
  • Project Year

    2010
  • Photographs

  • Main Material Supplier

    Shengde Bricks Co. Ltd, Fujian
  • Manufacturer

    Fujian No.4 Construction Group
  • More Specs Less Specs
© Amelie Yang
© Amelie Yang

Text description provided by the architects. Situated in Xiamen, south of China, the JH Factory Complex is located in industrial zone which is in transition to a more “urban” area, meaning the city’s function like housing and commercial functions start to invade into the area by taking over decaying industrial areas. A mix of industrial and civic functions forms a vivid urban scenarios and strong vitality.

Section 1
Section 1

The site is in such scenario with middle class housing project and factory buildings from 1990s and early 2000s in its front and both sides, while a huge informal settlement (working class such as workers or the industries) embraces the site from the back. There is a big variety of architecture scale, style and material, and a new participant in such environment, to my vision, shall take an attitude of compatibility and extinguishment.

Section 2
Section 2

Two visions dominate this project. In the first place it shall be a “Fort”, a fort to contain its industrial activity and somehow boost on its massive scale, enclosed volume and almost characterless material presentation. In other word, the character of the building shall be “Indifferent” but “Mysterious”, a character gained not from effortful presentation but from restrained presentation. For me, an “industrial architecture” shall be in this way.

© Amelie Yang
© Amelie Yang

A massive brick cube is complexly split into two volumes, while the interrelation of two forms the floating ground floor (for product exhibits), the main entrance in the south-east, and the long “light gap” between the two volumes that is to become the core of the space organization. The slimmer volume in the front becomes the R&D part, and the more massive volume in back becomes the factory part.

Diagram 1
Diagram 1
Diagram 2
Diagram 2

Only very few touches are done on the face of the volumes. Basic windows as few as possible (only to ensure the lightings of the office) and a series of balconies varies from two storied high to three storied high are to be put on. Some balconies are conversed to terraces to mark important sections of the “light gap”.

© Amelie Yang
© Amelie Yang

Finally, as the most important vision of the project, a grand staircase leading to heaven, forms the core space that in my opinion shall contain human sympathy and spirit of industry. Within the “light gap” between two volumes which are clapped by two high brick walls (4 meter distance) of almost 20 meter high and 60 meter long, a huge staircase is erected from the ground level (linking the entrance hall) through different levels with link to R&D sections and factory sections on two sides, finally to the fourth floor where big inner terrace is settled.

Diagram 3
Diagram 3
Diagram 4
Diagram 4

Light in the end of the staircase and from the roof window between two walls helps to reinforce the image of “Leading to Heaven”. Besides the linkage provide by the grand staircase, the two wall is also connected by volumes (bridges) in the other end that provides necessary function linkage as well as another terrace in sixth floor from which overview angle to the gap is planned.

© Amelie Yang
© Amelie Yang

Functionally speaking, the grand staircase is the core space for the circulation between different functions. It serves as daily movement between the factories in different stories as well as between the R&D and factories. In early morning or in nightfall, when the strong sun from east or west slides in the “light gap” and hundreds of employees go up the staircase for their work or go down the staircase from their work, a strong “spirit of place” is in rich abundance. And during the working time, the space is changed into another cinematic scenario, which is “emptiness” or “space without participant”. From time to time, when employees crossing by, they may stand for a while and merely watch it, when the power of space may cast on him or her.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "JH Factory Complex Design / XU Kai" 18 Sep 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/548558/jh-factory-complex-design-xu-kai/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Amelie Yang

JH 复杂工厂设计 / XU Kai