We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Boa Canteen / D’HOUNDT+BAJART Architects & Associates

Boa Canteen / D’HOUNDT+BAJART Architects & Associates

© Julien Lanoo© Julien Lanoo© Julien Lanoo© Julien Lanoo+ 23

  • Bet Fluids And Electricity:KHEOPS engineering
  • Bet Collective Kitchens And Hygie:Beha Legrand
  • Economist:BSE ECONOMIE
  • Client:Commune associée de Lomme – Lille » (Associate Community of Lomme- Lille)
  • Cost:1M €HT
  • Consultant Collective Kitchens And Hygiene:Beha Legrand
  • City:Lomme
  • Country:France
More SpecsLess Specs
© Julien Lanoo
© Julien Lanoo

Text description provided by the architects. A small building, at the confluence of the strange and the familiar

 Preamble

“Guy at Nightclub: You look like a clown in that stupid jacket.
Sailor: This is a snakeskin jacket! And for me it's a symbol of my individuality, and my belief... in personal freedom.
Guy at Nightclub: jerk.
Sailor: C'mere.”

Wild at heart – 1990 – David Lynch

© Julien Lanoo
© Julien Lanoo

A unifying and fun building

The urban challenge was to create a frame edge structuring this corner plot whose boundaries are based on low hosted terraced buildings, at the Marx Dormoy and Léon Blum streets. At the corner, the school restaurant’s parapet ascends gently, creating a bow that hides the restaurant’s technical equipment (central air handling and heat pump) while freeing the ground floor. The architectural treatment is contextual in its urban form and its materiality; the use of the brick, which dominates the landscape, has received a contemporary and qualitative review showcasing the polychrome emblematic brick bonding of the regional architecture. The layout of the masonry, with an almost random pattern, evokes the snake skin and activates the imaginary potential, architecture and young children dream-like: in a world where you have to respect the rules of the urban game, the building delivers a message of imagination, and seems, with its "snake skin" and "scale-like windows" to have the power to move...

© Julien Lanoo
© Julien Lanoo

A protected and relaxing space

The facades of the restaurant, monolithic and protective, form a boundary, almost an organic membrane, and isolate from the street this place where calm and privacy are needed without locking the user; with its set of windows on two levels, small and big, can, at a glance, kiss the street without being visible from the outside. If the walls form a filter, the inside of the restaurant expands horizontally into two very bright areas open onto an interior garden.

Section
Section

Quote

« The most beautiful thing we can experience is the mysterious »
Albert Einstein

© Julien Lanoo
© Julien Lanoo

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Lille-Lomme, Nord, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Boa Canteen / D’HOUNDT+BAJART Architects & Associates" 10 Sep 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/546319/boa-canteen-d-houndt-bajart-architects-and-associates> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.