Mediateca de Carballo / Óscar Pedrós

Mediateca de Carballo / Óscar Pedrós

© Santos-Díez | BISimages© Santos-Díez | BISimages© Santos-Díez | BISimages© Santos-Díez | BISimages+ 20

Carballo, Spain
  • Architects: Óscar Pedrós
  • Area Area of this architecture project Area:  1570
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2013
  • Photographs photographs:  Santos-Díez | BISimages
  • Quantity Surveyor:Jesús Gende Gerpe
  • Construction Management:Óscar Pedrós
  • Structure:E3 Arquitectos
  • Installation:Juan Seoane Ferreiro
  • Construction:Ogmios Proyecto S.L
  • Graphic Support And Collaboration:Alejandra García
  • City:Carballo
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© Santos-Díez | BISimages
© Santos-Díez | BISimages

“Thinking on a 21th. Century library -as a friend of mine would say-, is like wondering about a book´s cemetery”. At that point, all efforts must conciliate architectonic non-variable values as sequence, promenade and staying with immateriality brought by new technologies. There is no other solution than sharing jealously material space with virtuality to avoid Carballo´s newest building ending as book warehouse.

Section
Section

The building is placed in Carballo, a medium-sized spanish village (30.000 inh.), 35 km. far away from A Coruña, Galicia, Northwest Spain. Urban atmosphere is strongly rude,full of party walls and unfinished housing blocks. The building becomes quite hermetic and opens itself to an inner patio acting as an open space for reading.

© Santos-Díez | BISimages
© Santos-Díez | BISimages

An U-shaped ground floor surrounds a central patio with controlled access from outside. This patio behaves as an extension of future public space northwards. First floor closes itself in a O-shaped diagram. Media-readers access through two staircases placed on both ground floor U-wings, closing a spiral-path so movement and discovering inner space become a natural sequence. Teen/adult worlds converge in fiction and comic (N) and music & media (S). Third piece is a sloping recitals room & reader´s club. This piece is oriented west, covering an open-air space for performances.

Floor Plan
Floor Plan

Floorplans are designed following the complicated plot´s geometry to get a better ratio of profit in relationships between inner and outer space, melting the threshold between them.

© Santos-Díez | BISimages
© Santos-Díez | BISimages

The final budget (including furniture as shown in pictures and floorplan) was 764,00 €/sqm. Definitely low-cost architecture.

© Santos-Díez | BISimages
© Santos-Díez | BISimages

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Rúa Pontevedra, 15100 Carballo, A Coruña, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Mediateca de Carballo / Óscar Pedrós" 12 Sep 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/544501/mediateca-de-carballo-oscar-pedros-fernandez> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.