the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Mário Martins Atelier
  6. 2013
  7. Malaca House / Mario Martins Atelier

Malaca House / Mario Martins Atelier

  • 01:00 - 12 September, 2014
Malaca House / Mario Martins Atelier
Malaca House / Mario Martins Atelier, © Fernando Guerra | FG + SG
© Fernando Guerra | FG + SG

© Fernando Guerra | FG + SG © Fernando Guerra | FG + SG © Fernando Guerra | FG + SG © Fernando Guerra | FG + SG + 30

  • Architects

  • Location

    Lagos, Portugal
  • Architect in Charge

    Mário Martins
  • Team

    Sónia Fialho; Filipa Santos; Sónia Santos; Rui Duarte; José Cabrita
  • Year

    2013
Malaca House / Mario Martins Atelier, © Fernando Guerra | FG + SG
© Fernando Guerra | FG + SG

Text description provided by the architects. The design of this new house was based on a pre-existing, somewhat uninteresting construction which was not fit for habitation, although it did have interesting stone walls.

© Fernando Guerra | FG + SG
© Fernando Guerra | FG + SG

The main floor of the house sits on a stone wall, on the upper part of the land.  This has three bedrooms and an office which is reached through a generously lit corridor.

Second Floor Plan
Second Floor Plan

A lower space rises naturally from the natural characteristics of the physical support, "sandwiched" by the stone wall, where there is the main entrance to a full-height area, with a living room next to an open kitchen.  This communal area opens out to a glass wall that goes down to the ground with a view of the countryside, which still has a rural atmosphere.

© Fernando Guerra | FG + SG
© Fernando Guerra | FG + SG

The house has been redesigned with a contemporary language, but using a scale, forms, elements and materials present in the local architecture.  The intention is primarily to reach a compromise between the vernacular architecture and a modern design, which is simple with a quiet presence and where the natural vegetation, of almond and carob trees typical of the Algarve countryside, predominates.

© Fernando Guerra | FG + SG
© Fernando Guerra | FG + SG

And so the forms are discreet and the materials are natural:  the stone on the walls and all the floors, the visible concrete and the white walls that reflect the intense and constant Algarve sun.

© Fernando Guerra | FG + SG
© Fernando Guerra | FG + SG

View the complete gallery

About this office
Mário Martins Atelier
Office
Cite: "Malaca House / Mario Martins Atelier" [Casa da Malaca / Mario Martins Atelier] 12 Sep 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/544390/malaca-house-mario-martins-atelier/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.