the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. Germany
  5. Format Elf Architekten
  6. Formstelle / Format Elf Architekten

Formstelle / Format Elf Architekten

  • 01:00 - 7 September, 2014
Formstelle / Format Elf Architekten
Formstelle / Format Elf Architekten, Courtesy of Format Elf Architekten
Courtesy of Format Elf Architekten

© Bettina Kirmeier Courtesy of Format Elf Architekten Courtesy of Format Elf Architekten Courtesy of Format Elf Architekten + 17

Courtesy of Format Elf Architekten
Courtesy of Format Elf Architekten

Text description provided by the architects. Located at the entrance of the industrial wasteland of the former VAW aluminum plants, FORMSTELLE, Kantine and NETZWERK are creating an interdisciplinary, campus called ‚Campus NETZWERK‘ - thus providing‚ evidence of a successful structural transformation from heavy industry towards the use by architects, engineers and designers. The floating, single-storey pavilion, placed under huge ancient trees, shows an altered handling of the material aluminum in an industrial region undergoing transition.

Detail
Detail

A smoothly running honeycomb structure calculated in
a parametric process, gives the building its contemporary appearance. For this, the programming of a corresponding script was necessary: the implementation of the design concept through construction to specifically lasered faca- de panels was only feasible through one universal digital process and gives a visual statement to the altered approach with aluminum at the site in Töging/Germany . A parti- cular challenge was the tension between the metaphorical design idea on the one hand and the legal requirements
on the other hand - therefore the course of different sized hexagonal holes of the facade was designed in a way to align the course of the greatest holes with the areas of the largest shading from the ancient trees, thus also fulfilling practical requirements as for example optimum natural lighting of workplaces. The hexagonal joint line follows the scheme
of the original draft and supports the homogeneous appearance of the facade.

© Bettina Kirmeier
© Bettina Kirmeier

Another special feature is to be found on the flush glazed south facade of the building - the 400kg panels can be exten- ded automatically in alignment and therefore provide both for a high ventilation cross section as well as for a neat ap- pearance of the facade in the open state.Since commercially available systems are overwhelmed by the size and weight of the glass panels, a custom-made solution was developed for this project, that specifically withstands the forces involved.

Floor Plan
Floor Plan

According to the integrative approach of the FORMAT ELF ARCHITEKTEN, the interior design follows the basic ideas of the exterior. Design principles are the white surface and the black accents of the cut surfaces, analogous to the building’s outer appearance. Hence for example the specially designed desks with their white envelope and the black, diagonal cuts take after the layout of the south facade.

Courtesy of Format Elf Architekten
Courtesy of Format Elf Architekten

The strictly black and white design of the interior corres- ponds in terms of „corporate architecture” with the graphi- cal appearance of FORMAT ELF ARCHITEKTEN.
Black cubes rhythm and zone as a central spatial element the interior, a white ground structure ensures light-filled spaces even in the depth of the building . Appropriate to the wor- king manner, a combination of vacancies and cellular offices enable creative work in all its facets.

© Bettina Kirmeier
© Bettina Kirmeier

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Format Elf Architekten
Office
Cite: "Formstelle / Format Elf Architekten" 07 Sep 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/543440/formstelle-format-elf-architekten/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments