Zoom image | View original size
Located at the entrance of the industrial wasteland of the former VAW aluminum plants, FORMSTELLE, Kantine and NETZWERK are creating an interdisciplinary, campus called ‚Campus NETZWERK‘ - thus providing‚ evidence of a successful structural transformation from heavy industry towards the use by architects, engineers and designers. The floating, single-storey pavilion, placed under huge ancient trees, shows an altered handling of the material aluminum in an industrial region undergoing transition. A smoothly running honeycomb structure calculated in
a parametric process, gives the building its contemporary appearance. For this, the programming of a corresponding script was necessary: the implementation of the design concept through construction to specifically lasered faca- de panels was only feasible through one universal digital process and gives a visual statement to the altered approach with aluminum at the site in Töging/Germany . A parti- cular challenge was the tension between the metaphorical design idea on the one hand and the legal requirements
on the other hand - therefore the course of different sized hexagonal holes of the facade was designed in a way to align the course of the greatest holes with the areas of the largest shading from the ancient trees, thus also fulfilling practical requirements as for example optimum natural lighting of workplaces. The hexagonal joint line follows the scheme
of the original draft and supports the homogeneous appearance of the facade. View more View full description
Share Share