We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Joinville House / UNA Arquitetos

Joinville House / UNA Arquitetos

© Bebete Viégas© Bebete Viégas© Bebete Viégas© Bebete Viégas+ 25

Joinville, Brazil
  • Timber Structure:Ita Construtora
  • Concrete Structure:Mendes De Oliveira
  • Installations:Mendes De Oliveira
  • Spt:Mendes De Oliveira
  • Approval:Airton Bassôa Frota
  • Site Area:3.238,00 m²
  • Architect In Charge:Cristiane Muniz, Fábio Valentim, Fernanda Barbara, Fernando Viégas
  • Design Team:Ana Paulo De Castro, José Carlos, Miguel Muralha, Jimmy Liendo, Sílio Almeida, Carolina Klocker, Marta Onofre
  • City:Joinville
  • Country:Brazil
More SpecsLess Specs
© Bebete Viégas
© Bebete Viégas

Text description provided by the architects. This house’s site has a privileged location: apreserved hill full of woods, in the middle of Joinville´s downtown. The access, through a soil road, reaches the maximum height allowed for constructions, from where the mountain background appears between the vegetation.

© Bebete Viégas
© Bebete Viégas

The declivity and the trees position suggested the implantation; resulting in a narrow building that follows the contour. This linear solution allows continuity between open and closed spaces at the ground floor level, in a direct relation with the site.

© Bebete Viégas
© Bebete Viégas

This lower floor, which includes the living areas, the pool and the service areas, is built with exposed concrete. It works as its own foundation and contains the land, protecting the house from excessive moisture.

Section
Section

A single longitudinal block shelters both internal and external staircases, and also a niche for fireplace, ­ovens, bathrooms and pantry. It is totally overlaid with burned cement with red pigment, a popular solution in this region.

© Bebete Viégas
© Bebete Viégas

The upper floor rests in the concrete base. Its construction was thought as timber assembly: prefabricated structure, floors, inters fence panels and rooftop. These work strategies ensure a quickly covered building site, avoiding restraints caused by constant rain. At both edges are located common spaces, a studio and a small living room. The bedrooms are concentrated in the middle of this floor. As an exception, a double height empty space connects both levels.

© Bebete Viégas
© Bebete Viégas

The volume cladding is a glass wall. This material is at the same time transparent and reflexive and stays, at the trees canopy level, naturally shaded and diluted in the forest.

Floor Plan
Floor Plan

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Joinville House / UNA Arquitetos" 04 Sep 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/542460/joinville-house-una-arquitetos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.