the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Kindergarten
  4. Portugal
  5. aNC arquitectos
  6. 2013
  7. Leça do Balio School / aNC arquitectos

Leça do Balio School / aNC arquitectos

  • 01:00 - 22 August, 2014
Leça do Balio School / aNC arquitectos
Leça do Balio School / aNC arquitectos, © Daniel Malhão
© Daniel Malhão

© Jorge Carvalho © Jorge Carvalho © Daniel Malhão © Daniel Malhão + 17

  • Architects

  • Location

    Rua Dom Frei Manuel de Almeida de Vasconcelos, 4465, Portugal
  • Partner In Charge

    Teresa Novais
  • Project Leader

    Luísa Meneses
  • Design Team

    João Pedro Fernandes, Pedro Loureiro, Ana Bacelar
  • Area

    2736.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Photographs

  • Landscape

    Victor Beiramar Diniz
  • Electrical

    Gpic, Projectos, Instalações e Consultoria L.da
  • Mechanical

    Get, Gestão de Energia Térmica, Lda
  • Energy Eficiency

    Miguel Nery
  • Contractor

    Norasil
  • Client

    Câmara Municipal de Matosinhos
  • More Specs Less Specs
© Jorge Carvalho
© Jorge Carvalho

Text description provided by the architects. School for 200 children of the 1st cycle of basic education and 40 children of kindergarten in Leça do Balio

© Jorge Carvalho
© Jorge Carvalho

Designing for the city

Located next to a existing school for the 2nd and 3rd cycles of basic education, the new building, by the street, forms the entrance for both schools. A ramp leads to the existing school and organizes the outdoors movements of pupils in 2nd and 3rd cycles, while two parallel blocks, whose dimensions are defined by the existing school, follow the slope and design playgrounds at different levels and of different kinds. The porches, the entrance ramp, the connection block and the exterior stairs, interweave the built fabric with the outdoor spaces.

© Daniel Malhão
© Daniel Malhão

Modulating the spaces with natural light
Adapting the building to the slope is accentuated by altimetry indentations in each block, which create two floor-to-ceiling heights: a lower one for the classrooms and a higher one for common facilities such as the cafeteria, gym and library. In the classrooms, oriented to the north, the neutral atmosphere becomes intimate with their low windows overlooking the landscape. In the common areas, washed by southern quadrant daylight and in continuity with the playgrounds, the wide space is deliberately made warm. Countless skylights complete the indented effect in the roof and punctuate the classrooms and their support spaces with southern quadrant daylight, and the circulation and service spaces with eastern quadrant daylight. This spatial modulation, by means of the light, re-designs the conventional matrix "school with corridor in the middle", with a repetitive prosody, which is accentuated by the use of openings with always the same dimension.

Axonometric
Axonometric

Creating a space for undefined use

In contrast, the central space that houses the entrance and connects the two inner levels, allows, by the generosity of its dimensions, undefined uses. Outside, this connection block expresses its ambiguity: sometimes identifies itself with the entrance ramp, now extends the covered playground. Here, the openings are appropriate to each face.

© Daniel Malhão
© Daniel Malhão

Conveying availability

Surfaces with 'stony' connotations, such as the concrete with several textures and colours and the aggregated sand, seasoned by surfaces with organic connotations, such as the wood and the cork, reinforce the familiar identity of the building, solid, safe, available and open-faced to all experiences.

Section
Section

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
aNC arquitectos
Office
Cite: "Leça do Balio School / aNC arquitectos" 22 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/538973/leca-do-balio-school-anc-arquitectos/> ISSN 0719-8884