the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Switzerland
  5. Ken Architects
  6. 2011
  7. Lindenrinde / Ken Architects

Lindenrinde / Ken Architects

  • 01:00 - 20 August, 2014
Lindenrinde / Ken Architects
Lindenrinde / Ken Architects, © Hannes Henz
© Hannes Henz

© Hannes Henz © Hannes Henz © Hannes Henz © Hannes Henz + 26

  • Landscape Architect

    Schweingruber Zulauf, Zurich
  • Civil Engeneer

    Heyer Kaufmann Partner, Baden and Zurich
  • More Specs Less Specs
© Hannes Henz
© Hannes Henz

Text description provided by the architects. The historical origin of this place explains the unconventionnal position of the building as well as its rural character. Four buildings were creating a courtyard which was located at a path outside of the city. In the meantime this arrangement of buildings with its massive stock of trees had been enclosed by the city.

© Hannes Henz
© Hannes Henz

Thanks to its offset the new strong volume is adapted to the granularity of the adjacent buildings. The arrangement of the floor plan finds its correspondence in the section: Both parts of the building are placed shifted to each other within following the terrain. Each of the eight rental appartments is characterized by a living space exposed on three sides. The rooms which are neutral of use are all southeast oriented. The top of the building constitutes a roof terrace which can be accessed by a lift.

Floor Plan
Floor Plan

The rear position of the building is thematically assigned to outdoor space. According to the vertical stripes structure of the surrounding tree trunks, the fassade is also cladded with a vertical glazed wood. This abstract appearance of the fassade strengthens the connection of the building to the landscape. The irregular wooden stripes and their specific staining in different shades of green and blue refer to the bark of the massive lime tree which is close to the building.

© Hannes Henz
© Hannes Henz

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Lindenrinde / Ken Architects" 20 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/538688/lindenrinde-ken-architects/> ISSN 0719-8884