the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. B.E Architecture
  6. 2014
  7. Hopetoun Residence / B.E Architecture

Hopetoun Residence / B.E Architecture

  • 01:00 - 24 August, 2014
Hopetoun Residence / B.E Architecture
Hopetoun Residence / B.E Architecture, © Peter Clarke
© Peter Clarke

© Peter Clarke © Peter Clarke © Peter Clarke © Peter Clarke + 16

© Peter Clarke
© Peter Clarke

Text description provided by the architects. A tree house with harbour views

B.E Architecture’s most recently completed project, Hopetoun Avenue, is a renovation and extension to a period home in the Sydney suburb of Vaucluse.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Offering an intentional point of difference to the solidity of the existing sandstone house, the new addition is a gentle intervention that emerges quietly from the canopy of a beautiful, mature lemon-scented gum tree. With sensitivity to the site’s inherent strengths, the design embraces the preservation and integration of the established tree allowing it to remain the dominate feature on the property.

© Peter Clarke
© Peter Clarke

The covered outdoor spaces are literally built around the tree, encapsulating and framing the trunk. The timber-clad columns recede into the background and a fine line of glazing opens to the densely planted side yard for continuous access to the natural environment from within the interior spaces.

© Peter Clarke
© Peter Clarke

The upper level sits in the branches of the tree floating above the bottom structure to provide a unique treetop setting overlooking views to the Sydney Harbour. The roof is treated in a considered stone so that it is more like landscaping adorned with the scattering of fallen leaves.

© Peter Clarke
© Peter Clarke

Preservation of the tree required the structure to be physically light. Built on a steeply sloping site, the expansive addition made from thin concrete includes an underground parking garage and a large suspended pool, without damaging the tree’s root system. The suspended platform also provides a generous planted area creating obscured views of the house.

© Peter Clarke
© Peter Clarke

The addition is a soft integration creating strong architectural expression that blends into its surroundings and preserves the fabric of the original building.

View the complete gallery

About this office
Cite: "Hopetoun Residence / B.E Architecture" 24 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/537892/hopetoun-residence-b-e-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.