the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Campus
  4. United States
  5. Santiago Calatrava
  6. 2014
  7. Florida Polytechnic Science, Innovation and Technology Campus / Santiago Calatrava

Florida Polytechnic Science, Innovation and Technology Campus / Santiago Calatrava

  • 01:00 - 19 August, 2014
Florida Polytechnic Science, Innovation and Technology Campus / Santiago Calatrava
Florida Polytechnic Science, Innovation and Technology Campus / Santiago Calatrava, © Alan Karchmer for Santiago Calatrava
© Alan Karchmer for Santiago Calatrava

© Alan Karchmer for Santiago Calatrava © Alan Karchmer for Santiago Calatrava © Alan Karchmer for Santiago Calatrava © Alan Karchmer for Santiago Calatrava + 6

Text description provided by the architects. The Master Plan, in response to the principles listed above, consists of a central lake, located on a northwest-southeast axis through the site. The lake affords dramatic views from within the campus and into the campus from offsite locations. The lake offers not only an opportunity for architectural expression, but it is also the primary storm water retention, as well as storage vessel for site irrigation. This ecologically sensitive response to the environment is a valuable polytechnic educational tool.  The Innovation, Science and Technology Building, rising above the natural canopy of live oak trees, is located at the northwest head of the central lake. The building will be an iconic symbol of the university; visible from Interstate 4 and Polk Parkway, as well as from the campus entry, which is located south of the central lake. To the greatest possible extent, the campus plan proposes to conserve the existing topography and tree canopies. An elliptical vehicular ring road, lined by tall palms, segregates vehicular traffic from the core of the campus and allows conservation of the existing vegetative buffer between it and Interstate 4 and Polk Parkway. Parking facilities are located along the ring road, and only emergency vehicles are permitted within the central campus core. Inside the ring road, pedestrian walkways and paths, lined by smaller trees, are oriented parallel to and perpendicular to the central campus axis to form a circulation grid. Administrative, academic, residential, and other support facilities are placed within this grid around the central lake and complete the campus core. All classrooms, offices and dorm rooms are within a 10 minute walk of each other.

© Alan Karchmer for Santiago Calatrava
© Alan Karchmer for Santiago Calatrava

INNOVATION, SCIENCE AND TECHNOLOGY BUILDING

The Innovation, Science and Technology Building is the first building for Florida Polytechnic’s new campus in Lakeland, Florida. Located at the north end of the lake, the building culminates the campus' central axis and is the centerpiece and anchor of the University.  

The building's core program of classrooms and laboratories are organized around two curved, double loaded corridors. The peripheral rooms house non-technical teaching labs which have abundant natural light and provide views across the lake. The science and research labs are located within the interior of the building so that the heavy requirements for mechanical systems can be accommodated within the building core. The corridors are two story spaces litby clerestory glazing. Faculty offices on the second floor overlook the corridor and have views out to the campus through the clerestory windows. The faculty and administration offices surround the “Commons;” a large multi-use hall illuminated by a central skylight. The “Commons” can be adapted for such diverse uses as lectures, performances, ceremonies, demonstrations, fundraisers, formal dinners and school dances. It can also be configured for exhibitions or recruiting conventions or simply set up as a student study lounge. It is the heart of the Innovation, Science and Technology Building and promotes interdisciplinary interaction between students and faculty; one of the University’sfundamental goals.

© Alan Karchmer for Santiago Calatrava
© Alan Karchmer for Santiago Calatrava

Being the first building of a new campus, the Innovation, Science and Technology Building must initially function as a “campus within a building.”  Its core program of classrooms, laboratories, administrative offices and “commons” spaces has been augmented in anticipation that the building will serve as a miniature campus.  The design incorporates an outdoor garden terrace, shaded by a continuous pergola, which serves as surrogate campus grounds and provides an outdoor learning, gathering and seating area. A shaded arcade, located on the ground level surrounding the building, provides sheltered passage and contemplative seating areas; alluding to great campuses like Stanford and the University of Virginia. Within the building, an amphitheater that can be divided in two provides space for lectures, ceremonies and can also serve as a forum for informal gatherings and meeting when not in use. 

© Alan Karchmer for Santiago Calatrava
© Alan Karchmer for Santiago Calatrava

The exterior of the building is dominated by two dramatic elements, the pergola and the operable roof. The pergola is a light steel trellis that surrounds the entire building from the ground to the roof above the corridor. It provides a perceptual ceiling to the exterior arcade and terrace, while reducing the solar load on the building by over 30%. The operable roof consists of a series of hydraulically activated brise-soleilthat provide shading to the commons skylight. The louvers are individually controlled and can be programmed to follow the course of the sun throughout the day. In the next stage of development, the brise-soliel will be outfitted with solar panels creating a 20,000 sq. ft. solar array.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Santiago Calatrava
Office
Cite: "Florida Polytechnic Science, Innovation and Technology Campus / Santiago Calatrava" 19 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/537794/florida-polytechnic-sciencie-innovation-and-technology-campus-santiago-calatrava/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Alan Karchmer for Santiago Calatrava

佛罗里达理工科学、创新和技术校园 / Santiago Calatrava