the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. This Public Toilet has a Periscope That Offers a Serene Sea View

This Public Toilet has a Periscope That Offers a Serene Sea View

This Public Toilet has a Periscope That Offers a Serene Sea View
This Public Toilet has a Periscope That Offers a Serene Sea View, Courtesy of Adam Wiercinski Architekt
Courtesy of Adam Wiercinski Architekt

The terms "public toilet" and "seaside periscope" don't usually go hand in hand. However, Adam Wiercinski has drawn inspiration from the location of his project in Gdynia, Poland, on the coast of the Baltic Sea to create a concept for a building that both mimics and observes. Choosing to focus on extensive views over the sea front, Wiercinski aimed to imbue users with a sense of tranquility by designing a serene public facility embodying the powerful, elemental nature of the sea.

Courtesy of Adam Wiercinski Architekt Courtesy of Adam Wiercinski Architekt Courtesy of Adam Wiercinski Architekt Courtesy of Adam Wiercinski Architekt + 16

Courtesy of Adam Wiercinski Architekt
Courtesy of Adam Wiercinski Architekt

The stripped down, monolithic concrete is grounded solidly in the landscape, while the gracefully curved arcade resembles the breakwater nearby. The shape itself thus seamlessly works as a transition between building and landscape, while extended walking paths create accessibility and a promenade entry sequence. Designed to maximize views, the facility features an open tribune between the men's and women's toilets as a space for pause and reflection, providing room to gather and view the Baltic Sea.

Courtesy of Adam Wiercinski Architekt
Courtesy of Adam Wiercinski Architekt

The materiality serves to further reinforce the raw, coastal nature of the Periscope's location. Strong concrete exteriors extend into the interior as concrete walls, balanced by a warm wood finished tribune. The ground beneath the Periscope is strewn with large pebbles, reflecting the natural materiality of the seaside breakwaters. Windows are foregone in favor of the the periscope form itself, and an upper mirror is placed 4 meters above the ground, reflecting sunlight inward in order to blur the barrier between interior and exterior, and eliminate distracting views of tourist pedestrians and vehicles. 

Courtesy of Adam Wiercinski Architekt
Courtesy of Adam Wiercinski Architekt
Courtesy of Adam Wiercinski Architekt
Courtesy of Adam Wiercinski Architekt

  • Architects

  • Location

    Gdynia, Poland
  • Architect in Charge

    Adam Wiercinski Architekt
  • Area

    90.0 sqm
  • Project Year

    2014

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: Sadia Quddus. "This Public Toilet has a Periscope That Offers a Serene Sea View" 14 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/537379/this-public-toilet-has-a-periscope-that-offers-a-serene-sea-view/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.