All
Projects
Products
Events
Competitions

JG House / Miguel Pinto Guimarães Arquitetos Associados

JG House / Miguel Pinto Guimarães Arquitetos Associados

© Leonardo Finotti © Leonardo Finotti © Leonardo Finotti © Leonardo Finotti + 12

Petrópolis, Brazil
  • Coordinator Interior Designer: Adriana Moura
  • Interior Designer Team: Leticia Correa
  • Light Designer: Inês Benevolo (Studio Iluz)
  • Landscape Designer: Daniela Infante
  • Structure: Candido Magalhães (Abilitá Projetos)
  • Constructor: P.H. de Aquino
  • Site Area: 348.078,22m2
More Specs Less Specs
© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

Text description provided by the architects. The design of JG House started with the site itself. As you approach from above, our intention was to create a huge garden on top, in order to make the construction disappear on the landscape and make it work as a visual bridge connecting to the slopes of the valley that splits the land of 350.000 square meters.

A long green slab connects the roof to the slope behind. With 20 meters long, covers the entrance hall that is located on the upper floor, where all the bedrooms are.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

The U shaped floor plan of that storey covers the veranda, dining room and home theatre. The central empty space, double ceiling, is where the living room and sculpture garden are located.

Floor Plan
Floor Plan

The main architectural concept was to create a veranda, also 20 meters long, without any pilars. The bedrooms on the upper floor are projected over that veranda, without any vertical support. The lack of pilars reinforce the idea of integration between the inside and the outside, conecting the living room, the veranda and then the garden itself.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

The solution for that engineer query was the use of the Vierendeel truss. We used that kind of truss of rectangular openings on the frontal and lateral façades. That is the exterior structural skeleton of the house that permitted us to have the bedrooms on the upper floor over the veranda without any support. The Vierendeel truss results from the system that connects the lower and the upper steel beam with vertical slim pilars.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

One of the highlights of this residence is the central living room and the sculpture garden at the botton of the house, both with double ceiling and part of glass roofing bringing natural light to the interiors. Both sides of the upper floor are connected by a steel bridge crossing the double ceiling and spliting living room from the garden. On the sculpture garden we commissioned the Brazilian artist Ernesto Neto for a site specific art installation.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

We chose for finishing, just natural materials, specialy raw concrete on the walls, wood on the ceiling and flooring and natural stone on some details. We consider that natural materials age well, with digninity, interacts with the nature and as they get old, they evidence the acceptance of the architecture by the Nature.

Section
Section

In this project, in the interior design we just worked with the best Brazilian designers such as Sergio Rodrigues, Hugo França, Zanini de Zanine, Maria Candida Machado, Etel Carmona and Claudia Moreira Salles.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "JG House / Miguel Pinto Guimarães Arquitetos Associados" 13 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/536206/jg-house-mpgarquitetura/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.