the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Mixed Use Architecture
  4. United Kingdom
  5. Cassion Castle Architects
  6. 2013
  7. Dalston Studio / Cassion Castle Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Dalston Studio / Cassion Castle Architects

  • 01:00 - 8 August, 2014
Dalston Studio / Cassion Castle Architects
Dalston Studio / Cassion Castle Architects, © Kilian O’Sullivan
© Kilian O’Sullivan

© Kilian O’Sullivan © Kilian O’Sullivan © Kilian O’Sullivan © Kilian O’Sullivan + 18

  • Structural engineer

    Structure Workshop
  • Project manager

    Cassion Castle Architects
  • Contractor

    Cassion Castle Architects
  • Project value

    £236,000
  • More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. This multi-purpose studio is a skilful conversion and refurbishment of a former mews coach house behind a quiet east London street.

© Kilian O’Sullivan
© Kilian O’Sullivan

Cassion Castle Architects were commissioned in 2011 to convert the old coach house at the foot of the client’s garden into a working photography studio, storage space and office, that could be readily converted into a small house in the future should the need arise.

© Kilian O’Sullivan
© Kilian O’Sullivan

The external appearance of the building has been significantly remodelled, offering a more sympathetic yet contemporary presence within its conservation area setting. A deliberately low key appearance was important as the client did not want to draw attention to the studio containing expensive equipment and her life’s work. Unsightly render and a set of ugly modern windows were removed from the mews facade, and replaced by a new entrance and crisp new brickwork. An elegant narrow window illuminating the staircase and mezzanine completes this elevation. Natural light floods into the studio from new full width bifold doors and large replacement rooflights on the garden facade, while additional light also enters through new rooflights to the rear, carefully positioned to avoid overlooking neighbouring properties.

Section
Section

Internally, we were anxious to avoid a “minimalist” environment where the architecture dominates the space. Conscious that our brief was to design a practical and creative environment, our approach was to create a simple yet carefully detailed interior that could support the client and her work. In contrast with the exterior the interior is predominantly white, accentuated with beautifully crafted Douglas fir and larch used for the floor, windows, handrails and shelving.

© Kilian O’Sullivan
© Kilian O’Sullivan

Despite the compact 49 sq.m footprint, an extremely efficient arrangement makes the most of the available space. The ground floor contains a full height photography studio, which can be fully blacked out if necessary, alongside the main storage area. Throughout her long career the client has amassed a huge archive of work of prints, negatives, which was taking up an increasing amount of valuable space in her home. The collection was also badly in need of better organisation and storage in a properly controlled environment. Today, this collection occupies handmade full height shelves running along two opposing walls on the ground floor. Rather than being hidden behind doors, it is deliberately kept on open display, carefully arranged and fulfilling an interesting decorative function.

Floor Plan
Floor Plan

A small kitchen, bathroom and storage room are carefully tucked away in the remainder of the ground floor space. Upstairs, a mezzanine level contains an office space, featuring beautiful handcrafted drawers and further shelving.

© Kilian O’Sullivan
© Kilian O’Sullivan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cassion Castle Architects
Office
Cite: "Dalston Studio / Cassion Castle Architects" 08 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/535166/dalston-studio-cassion-castle-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments