the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. Stacking House / Hsuyuan Kuo Architect & Associates

Stacking House / Hsuyuan Kuo Architect & Associates

  • 01:00 - 8 August, 2014
Stacking House / Hsuyuan Kuo Architect & Associates
Stacking House / Hsuyuan Kuo Architect & Associates, © Jin-Ming Zheng
© Jin-Ming Zheng

© Jin-Ming Zheng © Jin-Ming Zheng © Jin-Ming Zheng © Jin-Ming Zheng + 34

  • Project Team

    Hsuyuan Kuo, Effie Huang, Mingyuan Wang, ChungTing Lai, LiuYin Lin, HuiChieh Kang, YuTing Lin
  • More Specs Less Specs
Stacking House / Hsuyuan Kuo Architect & Associates, © Jin-Ming Zheng
© Jin-Ming Zheng

“Site Context”

The project is situated in a quiet alley within Zhongzheng District, which is an old neighborhood in Taipei City. Due to the overdevelopment of urban areas, the distance between the buildings across the street is only four meters wide.

© Jin-Ming Zheng
© Jin-Ming Zheng

Since the site is hidden in the alley, this area still keeps its serenity in the bustling city. Opening up the common space not only augments the street width, it also provides more interactions between the users and the surroundings. However, such transparency does not affect the resident’s privacy because the pond in the lobby sets a boundary between public and private.

© Jin-Ming Zheng
© Jin-Ming Zheng

“Space and Concept”

The main concern is to capture the history of this neighborhood in the design principle. Our design evolves from the idea of slowing down busy lives of the urban dwellers by adding more green spaces to each and every resident unit. Its form naturally occurs by stacking the modules on top of each other.

© Jin-Ming Zheng
© Jin-Ming Zheng

Instead of having the usual one large unit per floor, a double height, two units per floor type is adopted. The front door of each unit is located at alternate levels, therefore making each unit having its own entry lobby. To solve the issue of privacy from the building across the road, the windows for the living room are facing inside, looking out at the balcony next to a solid wall.

Diagram 1
Diagram 1

The double height balcony provides ample of sunshine to the living room. Looking at the balcony from the lift lobby is a reminder of such nostalgic experience of going home through a garden. The private lift opens up to the sky garden in every unit. This mimics the traditional Taiwanese housing and thus responds to the history of the surroundings. The main feature of the façade is formed by the combination of various slabs- the roughness of masonry cladding on the exterior wall speaks to the texture of the street while the white-pebbled wall brightens the sky garden from the reflection of the sun.

© Jin-Ming Zheng
© Jin-Ming Zheng

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Stacking House / Hsuyuan Kuo Architect & Associates" 08 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/534802/stacking-house-hsuyuan-kuo-architect-and-associates/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.