the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Greenhouse
  4. Mexico
  5. Lorenzo Alvarez Arquitectos
  6. 2014
  7. Conservatory / Lorenzo Alvarez Arquitectos

Conservatory / Lorenzo Alvarez Arquitectos

  • 00:00 - 6 August, 2014
Conservatory / Lorenzo Alvarez Arquitectos
Conservatory / Lorenzo Alvarez Arquitectos, © Onnis Luque
© Onnis Luque

© Onnis Luque © Onnis Luque © Onnis Luque © Onnis Luque + 13

© Onnis Luque
© Onnis Luque

Text description provided by the architects. A conservatory for plants and people; a lookout onto the garden and the night sky, sheltered from the elements. This extension to a rural retreat offers space for a growing family with a living room and special space for growing and enjoying plants from other climates. The light and transparent building is organized into five glass-panelled rooms, finish off with utility areas in two Stone volumes.

© Onnis Luque
© Onnis Luque

Nestled in the middle of a lovingly landscape garden with mature trees -notably five sequoias, the largest tree species in the world- a steel, glass and Stone structure was built using a tennis court as its foundation. The court, after having been abandoned for years, was naturally turning into an empty space hidden by the surrounding vegetation until it became somewhere for viewing the garden from within.

© Onnis Luque
© Onnis Luque

The Project opens up the garden to this possibility for introspection. A glass cabinet that becomes an observatory for star gazing at night. The Project is partly inspired by English glasshouses in gardens and Charles Darwin´s greenhouse where he conducted his experiments, and partly by the saw-tooth roofs in functional buildings.

© Onnis Luque
© Onnis Luque

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Conservatory / Lorenzo Alvarez Arquitectos" 06 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/533694/conservatory-lorenzo-alvarez-arquitectos/> ISSN 0719-8884