the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Museum
  4. China
  5. Ábalos + Sentkiewicz arquitectos
  6. Ábalos + Sentkiewicz Arquitectos Design Museum with Climate-Controlling Trees

Ábalos + Sentkiewicz Arquitectos Design Museum with Climate-Controlling Trees

Ábalos + Sentkiewicz Arquitectos Design Museum with Climate-Controlling Trees
Ábalos + Sentkiewicz Arquitectos Design Museum with Climate-Controlling Trees, Exterior View. Image © ABALOS+SENTKIEWICZ arquitectos
Exterior View. Image © ABALOS+SENTKIEWICZ arquitectos

Sited in the city of Zhuhai, China, this museum by Ábalos + Sentkiewicz Arquitectos seeks to combine the opposing ideas of a festive, airy aesthetic with the need for a protected and enclosed space to showcase artwork. To that end, they have created a structure that resembles a landscape with sculptural tree-like forms emerging from publicly accessible courtyards. These “trees”, while an important aspect of the building’s visual identity, also play a major role in the climate control of the museum.

An interior view of one of the courtyards. Image © ABALOS+SENTKIEWICZ arquitectos
An interior view of one of the courtyards. Image © ABALOS+SENTKIEWICZ arquitectos

The hollow branches and trunk of the tree collect the rainwater and direct it to underground storage tanks, later using the water to power the museum’s courtyard fountains during the summertime. During the day, the canopies stretched across the tree branches also provide shade to the courtyards, and absorb heat to lower the pressure above the building and prompt an updraft. In the evening they direct breezes downward into the building, cooling its thermal mass, and at night they collect the dew that precipitates in order to providing evaporative cooling during the day.

Exterior Courtyard View. Image © ABALOS+SENTKIEWICZ arquitectos
Exterior Courtyard View. Image © ABALOS+SENTKIEWICZ arquitectos
Tree Ventilation Diagram
Tree Ventilation Diagram

A completion date has not yet been announced as the project is currently still in development.

  • Architects

  • Location

    Zhuhai, Guangdong, China
  • Architects in Charge

    Iñaki Ábalos, Renata Sentkiewicz
  • Local Architects

    Atelier L+ (Linxue Li)
  • Design Team (Ábalos+Sentkiewicz arquitectos)

    Timothy Brennan, Chenchen Hu, Weilun Tsui (Cambridge), María Auxiliadora Gálvez, Juan Enríquez, Ana Fernández, Elena Vallejo, Alvaro Maján, Marina Bicca (Madrid)
  • Design Team (Atelier L+)

    Yin Hongde, Li Huanhuan, Ni Runer, Liu Jieling, Wangyiqing
  • Energy and Sustainability

    Bing Wang/ Salmaan Craig
  • Structure

    Hanif Kara
  • Schematic Design Consultants

    TJAD (Tongji University Architectural Design and Research Institute)
  • Area

    24992.0 sqm
  • Photographs

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Ábalos + Sentkiewicz arquitectos
Office
Cite: Connor Walker. "Ábalos + Sentkiewicz Arquitectos Design Museum with Climate-Controlling Trees" 29 Jul 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/531910/abalos-sentkiewicz-arquitectos-design-museum-with-climate-controlling-trees/> ISSN 0719-8884