the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Chapel
  4. France
  5. OBIKA Architecture
  6. 2014
  7. Chapel St Genevieve / OBIKA Architecture

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Chapel St Genevieve / OBIKA Architecture

  • 01:00 - 29 July, 2014
Chapel St Genevieve / OBIKA Architecture
© Nicolas Waltefaugle
© Nicolas Waltefaugle
  • Architects

  • Location

    Saint-Maurice-sous-les-Côtes, France
  • Architects in Charge

    Caroline Leloup Szalkowski, Katarina Dubravcova Malingrey
  • Area

    70.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

© Nicolas Waltefaugle © Nicolas Waltefaugle © Nicolas Waltefaugle © Nicolas Waltefaugle + 27

© Nicolas Waltefaugle
© Nicolas Waltefaugle

Text description provided by the architects. At the heart of the Natural Park of Lorraine, the Sainte-Genevieve chapel can be found through the hiking trails near riverside of Meuse, a natural site where the forest remains as the aesthetic environment.

Chapel St Genevieve / OBIKA Architecture, © Nicolas Waltefaugle
© Nicolas Waltefaugle

The project aims to provide a shelter for hikers as well as a trendy spot for summer events organized by the municipality of Saint-Maurice in the Côtes.

© Nicolas Waltefaugle
© Nicolas Waltefaugle

The main design purpose is to amend/sharpen/upgrade rather than drastically transform the chapel in its natural environment, so the place re-discovers its soul. The other design purpose is to give an opportunity for providing various activities within the closed & sheltered spaces. Exhibitions, reading, performance, or just simply refuge opened to hikers to provide temporary shelter, which the chapel can easily adapt on the demand.

© Nicolas Waltefaugle
© Nicolas Waltefaugle

The design intends to maintain the profile of the chapel and extend out its shape through multiplication of the simple wooden frame. Comprehended as a "box in box", it consists of fine wooden frames, pre-fabricated, constructed from environmental friendly local materials.

Floor Plan
Floor Plan

Cleared of unnecessary additional elements, the chapel retains its original aspect and recognizable shape. This is strengthened by extending the framed wooden structure beyond the original sacred space, inter-connecting with the natural wooden environment - the forest around.

© Nicolas Waltefaugle
© Nicolas Waltefaugle

The idea is to replace the existing structure (damaged by fire) with a new dense and repetitive wooden frame. This was a great base which easily adapted itself to each module and its purpose. The rhythm of the interior wooden frames is shown by large battens covering the roof.

© Nicolas Waltefaugle
© Nicolas Waltefaugle

The internal form of an ancient rendered arc was created by adding further intensity by crossing fine beams, imposing a strong visual perspective and excellent acoustic conditions. The original stone and brick walls were retained and renovated.

© Nicolas Waltefaugle
© Nicolas Waltefaugle

The chosen materials, their scale and density, integrate very easily into the forest. The large beams imitate the branches of trees whilst contrasting with their regularity. The copper membrane becomes grey with time and slowly disappears next to the glazed and coloured part of the altar, which becomes the focal point of the frame.

© Nicolas Waltefaugle
© Nicolas Waltefaugle

Raised in the forest, the chapel is a cocoon where you escape the hiking trail. Travelling back to childhood, when we had the feeling of a simple and ultimate being. A calm place of observation and meditation, the chapel offers this piece of simple being and poetic aesthetics whilst set in the natural landscape.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
OBIKA Architecture
Office
Cite: "Chapel St Genevieve / OBIKA Architecture" 29 Jul 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/530300/chapel-st-genevieve-obika-architecture/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments