the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. Japan
  5. so1architect
  6. 2011
  7. Kobato Nursery School / so1architect

Kobato Nursery School / so1architect

  • 01:00 - 28 July, 2014
Kobato Nursery School / so1architect
Kobato Nursery School / so1architect, © Kai Nakamura
© Kai Nakamura

© Kai Nakamura © Kai Nakamura © Kai Nakamura © Kai Nakamura + 22

  • Architects

  • Location

    Kashiwa, Chiba Prefecture, Japan
  • Architect in Charge

    Soichi Yamasaki
  • Area

    1098.0 sqm
  • Project Year

    2011
  • Photographs

Text description provided by the architects. This is an extension project of an existing nursing school building, which was partially demolished. The plan of the existing building was that an outside corridor enclosed a courtyard. I placed a new outside corridor as it was. At the same time, I tried to create it more open to connect outside and inside, and warm and protective for children.

© Kai Nakamura
© Kai Nakamura

Small boxes, 1.8 meter on each side, are placed in order, and gaps in between them are large rooms, so that the plan arranges alternative rooms of small and large. The small boxes support a roof instead of columns. To enable large space, beams extend in an oblique direction from each box and are connected above. The interior walls and ceilings consist of pentagonal and square surfaces. These generate unique polyhedron spaces like honeycomb.

© Kai Nakamura
© Kai Nakamura

The small boxes not only support as a structure, but also contain necessary functions for nursing such as a storage space for chairs and tables, restrooms, shoe cupboards and so on. They also contain playrooms with books and toys, and children love such small spaces.

Site Plan
Site Plan

The large rooms are bright open spaces with top lights, and allow dancing in a circle and drawing pictures. These rooms are connected each other, and only separated with sliding doors. By keeping sliding doors open, children can run around within the connected rooms.

© Kai Nakamura
© Kai Nakamura

Under the top light, there are aluminum louvers to make a face of polyhedron. In summer, the warm air is discharged through the top lights, and fresh and cool air is provided from windows below. In between top lights and louvers, LED lights are installed, so the spaces receive light from same place as daytime.

© Kai Nakamura
© Kai Nakamura

The repeatedly placed small boxes and large polyhedron rooms can be extended anywhere. Therefore same system will be installed at the time of building extension.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Kobato Nursery School / so1architect" 28 Jul 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/529613/kobato-nursery-school-so1architect/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.