the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Healthcare Center
  4. United States
  5. 5G Studio Collaborative
  6. 2013
  7. Legacy ER Allen / 5G Studio Collaborative

Legacy ER Allen / 5G Studio Collaborative

  • 01:00 - 23 July, 2014
Legacy ER Allen / 5G Studio Collaborative
Legacy ER Allen / 5G Studio Collaborative, © Michael Moran/OTTO
© Michael Moran/OTTO

© Michael Moran/OTTO © Michael Moran/OTTO © Michael Moran/OTTO © Michael Moran/OTTO + 19

  • Architects

  • Location

    1310 West Exchange Parkway, Allen, TX 75013, USA
  • Design Team

    Yen Ong, Paul Merrill, Josh Allen, Danielle Cross, Christine Robbins
  • Interior Designer

    5G Studio Collaborative
  • Interior Design Team

    Yen Ong, Danielle Cross, Paul Merrill, Josh Allen
  • Area

    8432.0 ft2
  • Project Year

    2013
  • Photographs

      • General Contractor

        Interior Design Team
      • Landscape Architect

        SMR Landscape Architects
      • Civil Engineer

        RLK Engineering
      • Structural Engineer

        Datum Engineers
      • MEP Engineer

        Jordan & Skala Engineers
      • General Contractor

        UEB Builders
      • Client

        Legacy ER
      • Cost

        US$3,600,000.00
      • Awards

        2014 National AIA/AAH (American Institute of Architects’ Academy of Architecture for Health) Healthcare Design Awards, 2014 Metal Architecture Design Awards - Metal Roofing category, 2013 American Institute of Architects-Dallas Chapter - Unbuilt Design Awards
      • More Specs Less Specs
      © Michael Moran/OTTO
      © Michael Moran/OTTO

      Text description provided by the architects. Legacy ER operates a hybrid program offering urgent care and 24/7 state-licensed emergency medical care services within a freestanding 8,432 SF building. Conceptualized as a potent reflection of the organization’s identity, the architecture sought to capture in aesthetic terms the duality of the emergency medical professionals' character, projecting outwardly the knowledge, skill, precision, and decisiveness necessary for the competent practice of emergency medicine and expressing inwardly the gentle, empathic, and humanistic qualities of the persons beneath the robe.

      Floor Plan
      Floor Plan

      Situated among open fields and nondescript suburban development, the project administered an episodic architectural intervention to agitate the chronically lethargic context beyond its lot line. Beginning with a landscape design strategy that reconciled nature and man-made settings, drought-tolerant vegetation species such as the cedar elm trees, pink muhly grass, weeping love-grass, and buffalo-grass were selected and subtle grading of land were composed to evoke memories of natural landscape forms. The soft- and hard-scape elements seamlessly dissolved their boundaries along the public domain.

      © Michael Moran/OTTO
      © Michael Moran/OTTO

      The building profile extrapolated the conventional residential roof planes and was given a new tectonic grammar to drive its programmatic transformation around the building. Gradient perforated panels were mapped onto the exterior surfaces to allow for diffusive building lighting and passive solar shading. Zinc, being the most sustainably-sourced metals for construction, was selected for its inherent greyish-blue warmth and resiliency during extreme Texas weather events. The zinc panels were patterned to maintain continuous readings of the vertical standing seams with knife-edged thickness along their planar perimeter.

      © Michael Moran/OTTO
      © Michael Moran/OTTO

      Relating in contrast, the interior spaces blur their edges and receive natural and artificial light softly. The points of admission of natural daylight and outdoor views create apertures that penetrate through the building envelope and interior planes and elucidate those intersecting tectonic moments. The atmospheric quality of the interior continually morphed in response to the natural climatic conditions and poetically linked the users to nature. The detailing of the interior skylights read as frameless apertures puncturing through the exterior membrane. At the material level, the mirror aggregates in the polished concrete floor mix and the frosted glass panes reflected the outdoor light colors and set a pleasantly calming ambiance.

      © Michael Moran/OTTO
      © Michael Moran/OTTO

      The building integrated the principles of Evidence-Based Design within its spatial, circulatory, and sensory structure while being careful not to create a facility that could be perceived as overly methodical. Multiple skylights were situated at strategic intersections of the circulation to form a sensible system of way-finding. The components of workspaces were designed for peer collaboration, patient accessibility, and data privacy, while the patient care areas were crafted for hospitality and treatment efficacy to reduce errors in the administration of medicine. The off-stage environment of the medical staff was as well accounted for; the staff lounge and office areas were connected through a daylight-filled double-height space and were provided access to a balcony tucked under the zinc roof.

      Section
      Section

      From outside in, the project sought to propose an architectural possibility for an emerging delivery model that fulfilled the functional program, as a baseline, and elevated the experience of seeking medical care within a contextually influential structure.

      © Michael Moran/OTTO
      © Michael Moran/OTTO

      View the complete gallery

      Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
      About this office
      5G Studio Collaborative
      Office
      Cite: "Legacy ER Allen / 5G Studio Collaborative" 23 Jul 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/528393/legacyer-5g-studio-collaboative/> ISSN 0719-8884
      Read comments
      Read comments