the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Dance Hall
  4. France
  5. Atelier208
  6. 2014
  7. Centre Culturel Lesigny / Atelier208

Centre Culturel Lesigny / Atelier208

  • 01:00 - 22 July, 2014
Centre Culturel Lesigny / Atelier208
Centre Culturel Lesigny / Atelier208, © A. Leclercq
© A. Leclercq

© A. Leclercq © A. Leclercq © A. Leclercq © A. Leclercq + 14

  • Architects

  • Location

    Complexe sportif de l'Entre-Deux-Parcs, 77150 Lésigny, France
  • Design and building team

    Chloé & Meyer OIKNINE, Thibault GUILLANEAU, Diego IBAD, N. Maslier
  • Area

    350.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

Text description provided by the architects. A balanced insertion, entities framed, filtered sun, a federative architectural language. An existing cultural center, architectural guidelines, an environment in between a park and a sports complex, management of the southern sun exposure and complementary but independent programmatic functions.

© A. Leclercq
© A. Leclercq

The overall volume which includes various functions of the extension is built above the sewer line of the existing building. The classic hip-roof of the neighboring building inspired us to make a vegetated roof terrace. Consequently, it allowed us to avoid an architectural conflict and to enhance the environmental qualities of this process. A lower volume that contains annex spaces serves as a shadow gap with the existing building.

© A. Leclercq
© A. Leclercq

The building's access is done through the extension of the existing passageway (along the west side) leading into a covered forecourt which distributes to the different areas and joining the car park, like a protected interior street. This passage allows a new access to the building without disturbing the pedestrian flow to the existing building.

Floor Plan
Floor Plan

This separation also enables the isolation of the soundproof rehearsal space.
This room can be accessed via an airlock which leads to a dedicated storage space.

© A. Leclercq
© A. Leclercq

The dance studio is the heart of this project. It is accessible from the covered forecourt via an airlock and includes cloakroom/washroom facilities and a dedicated local storage.
It is naturally lit by a glass band that brings a "filtered" light  by wood sun-shading devices (south facade), allowing a better control of the light and heat-input in summer.

© A. Leclercq
© A. Leclercq

The computer and photographic lab is accessible directly from the forecourt.
The space benefits from natural light filtered by wood blades sun-shading devices on the South side. A roller blind system is designed for visual comfort during screenings and enables additional  security.

© A. Leclercq
© A. Leclercq

Astorage space is available to municipal services or associations. Its independent access gives flexibility of use.

© A. Leclercq
© A. Leclercq

The South facade is barded withvertical wood battens whose rhythm widens at the opening segment to create sun-shadow.

© A. Leclercq
© A. Leclercq

The entire structural work is made with self-insulating bricks (Monomur) of 45 cm thick.
The use of the millstone grit is retrieved to mark the different spaces and a create visual heritage with the adjacent existing building.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Atelier208
Office
Cite: "Centre Culturel Lesigny / Atelier208" 22 Jul 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/527601/centre-culturel-lesigny-atelier208/> ISSN 0719-8884