the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. Kawashima Mayumi Architects Design
  6. 2014
  7. House for Viewing the Mountain / Kawashima Mayumi Architects Design

House for Viewing the Mountain / Kawashima Mayumi Architects Design

  • 01:00 - 18 July, 2014
House for Viewing the Mountain / Kawashima Mayumi Architects Design
House for Viewing the Mountain / Kawashima Mayumi Architects Design, © Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

© Toshiyuki Yano © Toshiyuki Yano © Toshiyuki Yano © Toshiyuki Yano + 12

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

Text description provided by the architects. Kobuchizawa is a town of the foot of the south side of Yatsugatake that has a gentle slope toward the south to the vertex Yatsugatake towering mountain range to the north. We can look Mount Fuji far south and north Alps, and including Kai Komagatake Mt in the first. The client desired that they spend looking at mountains from this weekend house.

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

Is where lush grove consisting mainly of red pine, around the site. We thought how to be the appearance that by changing the expression always from any angle is outer wall line, ridge of the roof, and harmonizes in nature. Since not urban, there is almost no external factors adjacent determining the design, so we can decide the form by a request from the inside.

Floor Plan
Floor Plan

Therefore, it was decided to draw a line toward the mountains from the room in the center and take the outer wall line to perpendicular to it. Then, space such that there is no right angles appeared Standing. We decided the position of windows on the outer wall while thinking whether which mountains they want to look from windows. And we made a room with subdivided space sequentially.

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

In the area of climate change intensely in the winter and summer , we value that they can spend naturally feeling the seasons in this house. In the harsh winter, the family will gather in the "living room of Winter" surrounding the fireplace.

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

In the wind blowing summer, they can spend comfortably while swaying in a hammock in the "living room of Summer", the terrace which is the semi-external space. They will feel a variety of scenery every time, and this house will reflect the changing seasons of Kobuchizawa.

Diagram
Diagram

We pull the line toward the mountains from the living room of the winter which is the center, made an outer wall perpendicular to it. Was a window like you can cut out the outer wall you can see the mountains, the scenery. They can see a snowy mountain Kiso Komagatake from the large opening from the living room of the winter. And they also can see Kai Komagatake which is the main view of the living room of summer.

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

If they soak in the bath tub, they can look Irikasayama. And they can see Mount Fuji from early in the morning in the bedroom on the second floor. If they lie on the floor in the annex room,they can feel as if they were surrounded by a forest of red pine. It felt the natural surroundings wherever they are, and we made a spatial composition that can provide a sense of unity.

Floor Plan
Floor Plan

Living room of the summer is the semi-external space. This floor is covered wood deck as used on the terrace , and is connected to the entrance terrace. We made the windows,opening toward the semi-external space, on bedroom and the annex room. Then,it increases the semi-external space of the living room of summer also visually.

View the complete gallery

About this office
Kawashima Mayumi Architects Design
Office
Cite: "House for Viewing the Mountain / Kawashima Mayumi Architects Design" 18 Jul 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/526596/house-for-viewing-the-mountain-kawashima-mayumi-architects-design/> ISSN 0719-8884