the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Student Hall
  4. Germany
  5. andreas gehrke . architekt
  6. 2013
  7. Mensa Waldcampus / andreas gehrke . architekt

Mensa Waldcampus / andreas gehrke . architekt

  • 01:00 - 15 July, 2014
Mensa Waldcampus / andreas gehrke . architekt
Mensa Waldcampus / andreas gehrke . architekt, © Ulrich ​Schwarz
© Ulrich ​Schwarz

© Ulrich ​Schwarz © Ulrich ​Schwarz © Ulrich ​Schwarz © Ulrich ​Schwarz + 11

  • Architects

  • Location

    Hochschule für nachhaltige Entwicklung Eberswalde (Waldcampus), Alfred-Möller-Straße 1, 16225 Eberswalde, Germany
  • Area

    1710.0 sqm
  • Project Year

    2013

Text description provided by the architects. Newly built house, built as an expansion for an existing lecture hall building. The building consists of several lecture rooms, bureaus, a Kindergarten and a canteen/ cafeteria (“Mensa”).

© Ulrich ​Schwarz
© Ulrich ​Schwarz

The main theme of this draft was the creation of a very special atmosphere by assimilating the topography into the building`s concept. That way, the terraced slope creates a new venue at the Waldcampus, a central meeting point for students and staff. The new Campus meeting-place drags through the building, outside as well as inside, in the form of a “Sitzwand” (a wall on which it is possible to take a seat, like in an amphitheater.) That way, the situation of the building on a slope is used in a sensitive, useful way. At the same time, the slope is used to create two ground- levels, which makes the building barrier- free.

Floor Plan & Section
Floor Plan & Section

Eberswalde is one of Germany´s most important city for studying forest- sciences since more than 150 years. Other than that, the Hochschule für nachhaltige Entwicklung Eberswalde (HNEE) wears the title „Grünste Hochschule Deutschlands“, which lead to the request for wood as preferred builiding material.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
andreas gehrke . architekt
Office
Cite: "Mensa Waldcampus / andreas gehrke . architekt" 15 Jul 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/526338/mensa-waldcampus-andreas-gehrke/> ISSN 0719-8884