the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cultural Architecture
  4. Italy
  5. modostudio
  6. 2014
  7. Elisabeth And Helmut Uhl Foundation / modostudio

Elisabeth And Helmut Uhl Foundation / modostudio

  • 01:00 - 15 July, 2014
Elisabeth And Helmut Uhl Foundation / modostudio
Elisabeth And Helmut Uhl Foundation / modostudio, © Laura Egger
© Laura Egger

© Laura Egger © Laura Egger © Laura Egger © Laura Egger + 31

  • Architects

  • Location

    Laives Bolzano, Italy
  • Design Team

    Fabio Cibinel, Roberto Laurenti, Giorgio Martocchia
  • Area

    1450.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

  • Structural Engineer

    Gilberto Sarti
  • Mechanical Engineer and Klimahaus Consultant

    p.i. Thomas Dissertori, Arch. Alberto Micheletti
  • Site manager

    Marco De Fonzo
  • Contractor

    Kargruber-Stoll GmbH
  • Steel structures

    Premetal Spa
  • Wooden structure and wooden floor

    Thoma Holz GmbH
  • Special automations

    Meccatronica D.B.D. srl
  • More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. The project of the Elisabeth and Helmut Uhl foundation has been realized thanks to a restricted international architectural competition held in 2009, which saw the participation of fifteen architectural teams from Italy, Switzerland, Austria and Germany. The jury was composed by prof. arch. Thomas Herzog, prof. Andrea Vidotto, prof. Vittorio Magnano Lampugnani and prof. arch. Hermann Kaufmann. The aim of the competition was to design a building able to host the activities of the homonymous cultural and research foundation.

© Laura Egger
© Laura Egger

The building is located in the municipality of Laives, near Bolzano, on a slope of a mountain enjoying a spectacular panoramic view and an amazing surrounding landscape. The project sought to preserve the surrounding environment: the buildings insist on the same footprint of the previous buildings, now demolished.

© Laura Egger
© Laura Egger

The project is divided into two buildings: the building foundation and a small building adjacent to it for residential use.

© Laura Egger
© Laura Egger

The building foundation consists of a series of architectural volumes: a transparent glass and steel volume hosts research activities, a wood cladding volume is used as a leisure and dining hall, while the lower architectural body, on which these volumes are placed, hosts support areas for the activities of the foundation and a wine cellar.

© Laura Egger
© Laura Egger

The project aims to express the tension generated by the orographic characteristics of the site and the specific functions of the building foundation: a tension generated by the visual connections between the interior spaces and the external environment.  The building expresses the relation between the traditions of the place and the technological innovation, between the space for working and the space for living. The buildings are designed to protect guests from the particular climatic conditions, but at the same time to let them enjoy the benefits created by the surrounding environment and the wonderful views.

First Floor Plan
First Floor Plan

Part of the construction materials were recovered from the demolition of existing buildings. The construction materials follow local traditions, such as hand-cut larch shingles, the exterior plaster and the porphyry stones which remind to the traditional local buildings. The construction materials become elements of dialogue with the history and the culture of the region.

© Laura Egger
© Laura Egger

Innovative technology solutions are adopted; the structure of the lower part of the building foundation is made of structural panels with Thoma wood technology while the upper volume hosts a sophisticated opening window system.

© Laura Egger
© Laura Egger

The building is classified in Casaclima A with the distinction of having no controlled indoor ventilation, replaced by the possibility of using the hot air generated in the glass volume, acting as a buffer zone. A large tank of 20,000 liters, thermally insulated, is able, supported by a solar heating system and a biomass boiler, to satisfy the radiant heating floor throughout the complex.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Elisabeth And Helmut Uhl Foundation / modostudio" 15 Jul 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/526271/elisabeth-and-helmut-uhl-foundation-modostudio-2/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Laura Egger

伊丽莎白和赫尔穆特•乌尔基金会 / modostudio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.