We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Community Centre for Evangelical Reformed Church in Würenlos / Menzi Bürgler Architekten

Community Centre for Evangelical Reformed Church in Würenlos / Menzi Bürgler Architekten

© Rasmus Norlander© Rasmus Norlander© Rasmus Norlander© Rasmus Norlander+ 18

  • Construction Management:Reto Brawand I Zurich
  • City:Würenlos
  • Country:Switzerland
More SpecsLess Specs

Text description provided by the architects. To provide space for its growing community of members, the Evangelical Reformed church of Würenlos tendered a limited design competition in 2011 for a new community centre. The projected location was a field to the north of the cemetery, between the church building and the adjoining cantonal road. This specification was ultimately disregarded and the new building constructed within the cemetery compound, between the existing burial plots, as this allowed a more harmonious integration with the surrounding environment.

© Rasmus Norlander
© Rasmus Norlander

A respectful and sensitive approach to the project, in which the members of the community always had a voice, made it possible to use a closed section of the cemetery for the building without causing distress to the relatives of the deceased. Before the start of construction work, the remains from sixty old graves in the closed section were carefully exhumed and reburied in a communal grave.

Floor Plan
Floor Plan

The new community centre of the Evangelical Reformed church of Würenlos blends well with its immediate context and forms a satisfying addition to the overall ensemble. While its contours and colours conform to the church building, its structure and materials assert an independent character without disrupting the tranquil atmosphere of the cemetery. The structure consists of prefabricated timber elements made to measure in the factory to optimize the building process; the topping-out ceremony took place only a few days after beginning the above-ground part of the construction.

© Rasmus Norlander
© Rasmus Norlander

The building’s skin consists of wood and copper which, as naturally ageing materials, will change their appearance over time. Its interior organization conforms to the various functions of a community centre. The ground floor houses the parish office, a conference room, the social welfare organization, and the secretary’s office – in other words, the facilities that are used every day. The upper storey offers two communal rooms of different sizes that provide space for events.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Würenlos, Switzerland

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Community Centre for Evangelical Reformed Church in Würenlos / Menzi Bürgler Architekten" 13 Jul 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/523945/community-centre-for-evangelical-reformed-church-in-wurenlos-menzi-burgler-architekten> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.