the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Mexico
  5. Campos Leckie Studio
  6. 2013
  7. Zacatitos 04 / Campos Leckie Studio

Zacatitos 04 / Campos Leckie Studio

  • 01:00 - 16 July, 2014
Zacatitos 04 / Campos Leckie Studio
Zacatitos 04 / Campos Leckie Studio, © John Sinal
© John Sinal

© John Sinal © John Sinal © John Sinal © John Sinal + 10

© John Sinal
© John Sinal

Text description provided by the architects. This project is an exploration of the modernist pavilion in an extreme desert context. The site is a west-facing rocky knoll with distant views of a volcanic mountain ridge to the west and the Sea of Cortez to the south. The organization of the architectural program is used to create a passive solar response to the constraints of a challenging site and modest construction budget.

© John Sinal
© John Sinal

The project utilizes a relatively small building footprint on the steeply sloping site - organizing the public living areas on a series of cascading platforms, shaded and sheltered by a single monolithic rectangular volume that houses the bedrooms above. The circulation corridor on the upper floor features a southwest-facing perforated exterior wall that absorbs the intense solar gain, isolating the inboard bedrooms from the heat while also creating a pressure differential that results in effective passive ventilation.

Section
Section

The upper volume is supported lightly on three points, with the majority of the main floor opening into the landscape through a series of operable glass panels. There is a large internal rectangular opening in the upper box, through which a cantilevered stair rises upward over the plunge pool. This deep opening blocks direct sunlight from penetrating into the exteriorized living space below, while providing an open connection to the sky above the exterior living area and pool.

© John Sinal
© John Sinal

View the complete gallery

About this office
Campos Leckie Studio
Office
Cite: "Zacatitos 04 / Campos Leckie Studio" 16 Jul 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/522192/zacatitos-04-campos-leckie-studio/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© John Sinal

Zacatitos 04别墅 / Campos Leckie Studio