the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. United Kingdom
  5. Proctor and Matthews
  6. 2013
  7. Hargood Close / Proctor and Matthews

Hargood Close / Proctor and Matthews

  • 22:00 - 31 May, 2015
Hargood Close / Proctor and Matthews
Hargood Close / Proctor and Matthews, © Tim Crocker
© Tim Crocker

© Tim Crocker © Tim Crocker © Tim Crocker © Tim Crocker + 12

  • Structural Engineer

    Richard Jackson Ltd
  • M&E consultant

    Stuart McCurry & Partners Ltd
  • Quantity surveyor

    Hunters
  • Acoustics

    Sharps Redmore
  • Project manager

    Hunters
  • CDM co-ordinator

    Hunters
  • Approved building inspector

    CNC Consultancy Services
  • Main contractor

    ISG Jackson
  • Landscape architect

    BBUK
  • CAD software used

    MicroStation
  • Annual CO2 emissions (kg/m2)

    729.51 kg/m2, 20.84 kg/m2 average per unit
  • Client

    Family Mosaic
  • Total cost

    £3.4m
  • Cost per sq m

    £1,411/sq.m
  • More Specs Less Specs
© Tim Crocker
© Tim Crocker

Text description provided by the architects. Hargood Close is a supported housing development in Colchester. A contemporary interpretation of traditional almshouses, the scheme has transformed provision for homeless people in and around Colchester.

The brief

Hargood Close replaces an emergency hostel on the site where accommodation was arranged haphazardly across a series of dated buildings and prefabricated units that were difficult to maintain. Facilities were poor, and the site was an increasingly unpleasant environment. The design team and clients (Family Mosaic in partnership with Colchester Borough Council) therefore seized the opportunity to provide high quality modern accommodation and services, carefully designed around the needs of residents and staff in a domestic, rather than institutional environment.

Floor Plan
Floor Plan

A key objective was to offer a more appropriate alternative to emergency bed and breakfast accommodation for individuals and families, and a supportive environment that would give residents dignity, hope and a place where they could begin to put their lives back on track.

© Tim Crocker
© Tim Crocker

Flexibility was central to the brief. Because of its nature, many residents arrive at very short notice and stay for a relatively short period of time while more permanent accommodation can be arranged for them. A flexible mix of different sized housing units was therefore needed to enable staff to respond appropriately to the regular churn and changing needs of tenants. A range communal areas and space for onsite and visiting staff was also needed.

Section
Section

Proctor and Matthews were selected to develop proposals for the site following a design competition. Initial design workshops were held with representatives from the existing hostel management and experienced staff members from comparable facilities. The design proposals were further developed and presented to existing residents. The scheme was well received and suggestions from residents and staff regarding buggy and cycle storage, drying areas, level access showers and landscaping were incorporated into the design.

© Tim Crocker
© Tim Crocker

Design approach and implementation

Proctor and Matthews took traditional Essex almshouses as the starting point for their design in order to give the development a suitably domestic feel. Historically, alsmhouses are a successful housing model, providing vulnerable people with high quality accommodation in a supportive domestic environment. Proctor and Matthews’ architectural language rejects historical pastiche, instead offering a contemporary and original interpretation of that vernacular model to meet the needs of residents and staff. Almhouses are also associated with craftsmanship, and Proctor and Matthews saw the brief as an opportunity to demonstrate that social housing for vulnerable people at the bottom of the housing ladder can nevertheless be beautiful, well-crafted and dignified.

© Tim Crocker
© Tim Crocker

Like its historical antecedents, Hargood Close is arranged as a series of cloisters and courtyards. This comfortable and domestically-scaled arrangement provides a safe and friendly environment. Allowing residents and staff to look out for each other not only provides useful passive surveillance, but also encourages a sense of community despite the transient resident population.

© Tim Crocker
© Tim Crocker

A key design feature is the imaginative use of brick, built with an exceptional attention to detail and impressive levels of craftsmanship, and referencing historic brick-built almshouses in Essex. Highly textured brickwork panels give rhythm, scale and expression to the elevations, while perforated brick panels on the upper level provide a dappled light effect as well as ventilation. The principal material is red stock bricks, with darker bricks used above some doorways and windows to pvodie further visual interst. A shallow band of this darker brick also runs around the courtyards between ground and first floor levels, breaking down the elevations and emphasising their domestic scale. The use of brick alongside a palette of similarly robust and hard wearing materials including clay tiles, timber and steel will also minimise maintenance needs.

Floor Plan
Floor Plan

Access from the street is through a landscaped and well-proportioned entrance courtyard, with integrated parking and shared surface spaces. Entrance to the ground and first floor accommodation in the surrounding buildings can be gained directly from this space. Beyond, a larger landscaped space provides aspect to the family homes and further apartments. The family homes are clustered at this end of the site to eliminate overlooking of adjoining properties and to present a garden-to-garden boundary. Both the access arrangements and accommodation frontage have been configured to provide a southerly aspect to living spaces.

Staff offices are located at the site entrance and help form the gateway to the development with views down London Road as well as back into the site. Communal accommodation is located at the centre of the site with the children’s play area set adjacent and behind in a controlled space. Generously sized storage units – a key requirement for residents who value having plenty of secure space for their possessions after being displaced – are located at ground floor level. These form part of the rhythm and support for the cloisters and first floor decks that provide access and shelter to both the ground and first floor entrances.

© Tim Crocker
© Tim Crocker

Hargood Close achieves Code for Sustainable Homes Level 4 and includes photovoltaic panels on some roof areas.

Hargood Close sits comfortably alongside its Victorian terraced neighbours. The contemporary brickwork provides a lively yet sympathetic presence on London Road – a busy street and one of the main routes through Colchester. Thanks to its design and craftsmanship, Hargood Close stands out as a fine contemporary addition to the street scene, and breaks up the monotony of its otherwise ordinary surroundings. It is certainly a significant improvement on the shabby buildings and scrubland that previously occupied the site. This is Hargood Close’s most important message: homeless people deserve and can benefit from an environment providing quality, dignity and respect.

Elevation
Elevation

Timescale

Proctor and Matthews were commissioned in 2009 and planning consent was granted in December 2010. Hargood Close was built in a single phase: construction work began in May 2011 and the scheme was completed in April 2013.

Budget

The total cost of the project was £3.4 million and was funded by a partnership of Family Mosaic, Colchester Borough Council and the Homes and Communities Agency. Thanks to a clear and robust design strategy, the project was able to be delivered within the constraints of a relatively tight budget.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Hargood Close / Proctor and Matthews" 31 May 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/522081/hargood-close-proctor-and-matthews/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.