the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Singapore
  5. Formwerkz Architects
  6. 2013
  7. The Extended House / Formwerkz Architects

The Extended House / Formwerkz Architects

  • 01:00 - 2 July, 2014
The Extended House / Formwerkz Architects
The Extended House / Formwerkz Architects, © Albert Lim
© Albert Lim

© Albert Lim © Albert Lim © Albert Lim © Albert Lim + 15

Text description provided by the architects. The house at the intersection of Linden Drive and Jalan Naga Sari in Singapore is built for a multi-generational family that entertains frequently. We retained the existing 2-storey post-war bungalow built in the seventies and added a new block at the rear and a lap pool along the side boundary. The new rear extension sits on higher ground than the pool with its upper volume cantilevering over the deck.

© Albert Lim
© Albert Lim

From the beginning, we wanted to retained as much of the existing house, working around it and use it as part of the new narrative. It became a dichotomy of old and new, a story of a recent past and contemporary aspirations. The dialogue between the old and new formed the framework for the design. Formally, the new addition is articulated in board-formed concrete volumes in contrast to the existing house in black rendered rough plaster.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The existing high ceiling dining hall is converted to a atrium that bridged the existing  house with the new block at the rear. This is the heart of the project where it bridges both physically and spatially, the old house and the new extension. One the upper floor, a wire mesh steel bridge negotiates the level difference between the existing house and the new extension. The H-shaped massing encloses two intimate courtyard spaces that together with the atrium are spaces of greatest tension between the old and new. The elevated courtyard that fronts the pool has a low concrete retaining wall that encircle it to serves as both barrier and outdoor seating.

View the complete gallery

About this office
Formwerkz Architects
Office
Cite: "The Extended House / Formwerkz Architects" 02 Jul 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/520967/the-extended-house-formwerkz-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments