the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. New Zealand
  5. Dorrington Atcheson Architect
  6. 2013
  7. Marine Parade / Dorrington Atcheson Architect

Marine Parade / Dorrington Atcheson Architect

  • 01:00 - 2 July, 2014
Marine Parade / Dorrington Atcheson Architect
© Emma-Jane Hetherington
© Emma-Jane Hetherington

© Emma-Jane Hetherington © Emma-Jane Hetherington © Emma-Jane Hetherington © Emma-Jane Hetherington + 19

  • Builder

    Straight Line Building, Henry Dunham Building

Text description provided by the architects. Built in the 1970s, this cedar-clad home with its multi-gabled roof was typical of an era when split-level design was the height of architectural acuity. Undoubtedly, the layout possessed a certain labyrinthian appeal, but a warren of rooms was not conducive to easy family living.

© Emma-Jane Hetherington
© Emma-Jane Hetherington

Retaining the charm of the building along with some quality materials was integral to this extensive two-stage alteration. The aim was to make the spaces bigger, to tidy up the material palette and, externally, to re-present the overall mass and street appeal of the property.

© Emma-Jane Hetherington
© Emma-Jane Hetherington

In Stage One, the interiors were re-defined, and a pavilion that flows out from the central core beneath a new fold of the roof was added. This houses a kitchen, living area and, behind a three-quarter height room divider, a cosy dining nook – a nod to that 70s style. Sarked ceilings and tongue-and-groove walls emulate the linearity and warmth of those in the original home, while built-in furniture such as cabinetry, shelving units and a breakfast pantry that juts through the external wall, are designed as separate elements in the space.  

First Floor Plan
First Floor Plan

Disguising the gables was an important part of the Stage Two process, a delicate balancing act between modernising the look, yet melding in with the colonial villas of the neighbourhood. A new two-storey box intersects with the main form of the home; it contains a bedroom and en suite, with a garage below. This cube is defined architecturally by fine cedar battening, an element that is repeated to hide the main gable over the upper storey of the dwelling. A playful material fluidity is seen in the garden fence which wraps its way behind the garage of the box to reappear as cladding on the ground level of the original home. 

View the complete gallery

About this office
Cite: "Marine Parade / Dorrington Atcheson Architect" 02 Jul 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/520289/marine-parade-dorrington-atcheson-architect/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.