the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Belgium
  5. LOW Architecten
  6. 2010
  7. House for P / LOW Architecten

House for P / LOW Architecten

  • 01:00 - 25 June, 2014
House for P / LOW Architecten
House for P / LOW Architecten, © Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

© Stijn Bollaert © Stijn Bollaert © Yannick Milpas © Stijn Bollaert + 13

Text description provided by the architects. NATURE AND LIGHT

In a wooded area in the town of Keerbergen, LOW architecten designs a private dwelling on one single level. The owner’s wish was to build a house with a plain structure and to live in touch with nature. The woods on the surrounding lots create large shadow parts over the parcel. This 'limitation' was the starting point for the idea to capture natural light through the roof. The result is a sculptural volume with two converging roofs.

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

The roof structure is tangible everywhere in the house, there are no straight lines when you look at the ceiling. The result is an extraordinary spatial perception when you enter the living area. The asymmetrical skylight provides extra daylight to splash into the room.

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

INTROVERT BUT OPEN

At first sight, the house appears introverted, almost ascetic, in fact.  The restrained facade design and the robust use of materials create that effect.  But the bunker-like building actually opens up completely to the countryside at the rear.  The association with a bunker is reinforced by the two funnel-shaped roofs. 

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Despite its unusual design, the materials used are rather traditional: bricks for the façade, ceramic cladding for the roof and aluminum windows. Brass joinery for the front doors gives the façade a special touch.

© Yannick Milpas
© Yannick Milpas

NATUUR EN LICHT

Verscholen in de bossen van  Keerbergen ontwerpt LOW architecten een gelijkvloerse particuliere woning.  De wens van de klant was een huis te bouwen met een duidelijke structuur en om in contact te leven met de natuur.  De bebossing op de omliggende percelen creëert grote schaduwvlakken over delen van het perceel.  Deze ‘beperking’ werd het vertrekpunt van het idee om natuurlijk licht te vangen doorheen het dak. Het resultaat is een sculpturaal volume met twee naar elkaar toelopende daken.

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

De dakstructuur is overal in het huis voelbaar, er is geen enkel recht plafond.  Het resultaat is een bijzondere ruimtelijke ervaring wanneer men de leefruimte betreedt.  Het asymmetrische dakraam zorgt voor extra zenitaal licht dat in de ruimte kan schijnen.

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

INTROVERT MAAR OPEN

Op het eerst zicht lijkt het huis introvert, bijna ascetisch zelfs.  Het sobere gevelontwerp en het robuust gebruik van materialen creëren dit effect.  Maar het bunkerachtige gebouw opent zich  achteraan helemaal naar het landschap.  De trechtervormige daken versterken deze associatie met de bunker nog meer.

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

Ondanks zijn opmerkelijke vormgeving zijn de gebruikte materialen eerder traditioneel: baksteen voor de gevel, een keramische bekleding van het dak en aluminium ramen.  Het messing schrijnwerk van de voordeuren geeft de voorgevel een bijzondere toets.

View the complete gallery

About this office
LOW Architecten
Office
Cite: "House for P / LOW Architecten" 25 Jun 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/519064/house-for-p-low-architecten/> ISSN 0719-8884