the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Town & City Hall
  4. Belgium
  5. V+
  6. 2013
  7. Town Hall in Montigny-le-Tilleul / V+

Town Hall in Montigny-le-Tilleul / V+

  • 01:00 - 20 June, 2014
Town Hall in Montigny-le-Tilleul / V+
Town Hall in Montigny-le-Tilleul  / V+, © Maxime Delvaux, 354 Photographers
© Maxime Delvaux, 354 Photographers

© Maxime Delvaux, 354 Photographers © Maxime Delvaux, 354 Photographers © Maxime Delvaux, 354 Photographers © Maxime Delvaux, 354 Photographers + 22

  • Architects

  • Location

    Montigny-le-Tilleul, Belgium
  • Architects in Charge

    Bihain, Decuypere, Hagiwara
  • Execution Architecture

    Francesca Crosby (Office Bouwtechniek)
  • Area

    5000.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Photographs

  • Collaborators

    Elodie Degavre, Philippe Buraud.
  • Engineer

    Greisch (François Laurent)
  • Acoustics

    Daidalos Peutz
  • Main contractor

    Bemat / Jansen
  • Budget

    4.500.000 eu (taxes exluded)
  • More Specs Less Specs
© Maxime Delvaux, 354 Photographers
© Maxime Delvaux, 354 Photographers

Text description provided by the architects. The extension is built next to the old Town Hall on a lot with a generous view on the scenic Sambre valley. The ambitions were to amplify the public usage of the site and to preserve the ring of linden trees at its limits.

Section A-A
Section A-A

Rather than to simply lay on the land, the building hovers thanks to an impressive cantilever structure – only the cafeteria is in contact with the ground and can therefore be used for events taking place in the park.

© Maxime Delvaux, 354 Photographers
© Maxime Delvaux, 354 Photographers

A slight slope guides the public to the reception from where the different services are easily found, being strategically located in each of the three branches of the plan.

© Maxime Delvaux, 354 Photographers
© Maxime Delvaux, 354 Photographers

This project shows the capacity of contemporary architecture to simply and gently be part of a rural and heritage context through its horizontality, the sobriety and abstraction of its façades and the readability of its plan. At a greater scale, the project has seized the opportunity to redefine the bordering parking and streets while giving the citizens a new park.

Diagram
Diagram

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Town Hall in Montigny-le-Tilleul / V+" 20 Jun 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/517615/town-hall-in-montigny-le-tilleul-v/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.