the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. University
  4. Serbia
  5. AGM
  6. 2007
  7. Headquarters of the Complex of Nationally Relevant Laboratories for the Safety of Foods / AGM

Headquarters of the Complex of Nationally Relevant Laboratories for the Safety of Foods / AGM

  • 01:00 - 20 June, 2014
Headquarters of the Complex of Nationally Relevant Laboratories for the Safety of Foods / AGM
Headquarters of the Complex of Nationally Relevant Laboratories for the Safety of Foods / AGM, © Vladimir Popović
© Vladimir Popović

Courtesy of Borislav Petrović © Vladimir Popović Courtesy of Borislav Petrović Courtesy of Borislav Petrović + 21

  • Architects

    AGM
  • Location

    Batajnica, Belgrade, Serbia
  • Architect in Charge

    Marjan Đulinac, Borislav Petrović, Ivan Rašković, Aleksandar Tomić and Nada Jelić, Aleksandar Kostić
  • Area

    5200.0 sqm
  • Project Year

    2007
  • Photographs

Text description provided by the architects. In 2006, the Client started a revitalization process of the existing laboratory complex in order to adapt existing space for the new equipment donated by the European institutions. The existing labs and workshops were subjected to adaptation and the old Headquarters building was completely demolished in order to build a new one in its place.

© Vladimir Popović
© Vladimir Popović

Acting as a freestanding form in an open space, the new building establishes various visual and semantical relations with its artificial and natural surroundings.

Metaphorical statement of the building deals with a phenomenon of scientific research and its importance within contemporary society. Its spatial structure is composed as a group of visual / spatial frames that form a general impression.  

Courtesy of Borislav Petrović
Courtesy of Borislav Petrović

The new structure is based on a dual character; two opposite elements were put together while their relation defines the attitude towards existing surroundings. The first one is rough and brutal in its visual expression, made of plain concrete, housing main hall and oriented towards existing labs. Designed as a perforated wall, it acts as a barrier to overheating of the interior space and more importantly, to the rigid and inadequate architectural language of the surrounding labs and workshops. On the opposite side of the concrete wall, a light aluminum / glass structure is developed, housing the office space. Light in its visual character, it virtually floats over land surface; easy distortion in the front, generated by way of space exploitation, supports effects of dematerialization and sfumatto effect of the architectural composition as a whole. Apart from the above mentioned, distortion detail establishes an ironic remark on the ideology of the modern movement and international style. The reflection of landscape facing the broken glass / aluminum surface of the office space also expresses an aspect of the relationship between nature and advanced, contemporary technology.

Floor Plan
Floor Plan

Interior space is double coded, visually integrated, and yet segregated by its spatial functions. Adaptable in its structure, it consists of two main layers: one containing the office space and the other space where communication and auxiliary rooms are placed. Between the two there is a multistory main hall. Thus, the interior space may be visually comprehended as one content. The layer containing the offices is oriented towards open surrounding space of natural sites; the halls and communication traces face surrounding buildings.

Courtesy of Borislav Petrović
Courtesy of Borislav Petrović

The complex has been built by the government and directly serves the needs of global community in Serbia and wider region, wherever food products are exported to or imported from. Being within the system that provides sanitary and health safety, it influences broad level of social standards and community life. On the one hand, this is due to financial potential of the Serbian society. On the other, it refers to the authors’ comment on Serbian attitude towards contemporary sustainable systems; too advanced for Serbia that considers itself to be too poor, humiliated and schizophrenic. Before it can dream of European standards in contemporary sustainable doctrine, it should rise above by materializing structures of classical mode technological image

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
AGM
Office
Cite: "Headquarters of the Complex of Nationally Relevant Laboratories for the Safety of Foods / AGM" 20 Jun 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/517575/headquarters-of-the-complex-of-nationally-relevant-laboratories-for-the-safety-of-foods-agm/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.