the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. Australia
  5. Kerstin Thompson Architects
  6. 2013
  7. Birralee Primary School / Kerstin Thompson Architects

Birralee Primary School / Kerstin Thompson Architects

  • 01:00 - 23 June, 2014
Birralee Primary School / Kerstin Thompson Architects
Birralee Primary School / Kerstin Thompson Architects, © Derwek Swalwell
© Derwek Swalwell

© Derwek Swalwell © Derwek Swalwell © Derwek Swalwell © Derwek Swalwell + 16

  • Architects

  • Location

    26 Heyington Avenue, Manningham VIC 3108, Australia
  • Design Team

    Kerstin Thompson, Kelley Mackay, Tim Heron, Lynn Chew, Michael Archibald, William Samuels
  • Program & Project Management

    Arup
  • Project Year

    2013
  • Photographs

  • Landscape Architect

    Simon Ellis
  • Acoustic Consultant

    AECOM
  • Access Consultant

    Philip Chun Access
  • Building Surveyor

    Philip Chun
  • Structural & Civil Engineer

    Lambert & Rehbein
  • Services Engineer

    WSP Lincolne Scott
  • Construction Team

    WP Contractors
  • More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. Birralee Primary School is testament to what architecture can do to enhance the enjoyment of the day-to-day activities of a school community. This project strategically reconfigures a 1960’s LTC to create a more delightful sequence of indoor and outdoor play and learning spaces. An extremely limited budget demanded design precision in choosing what to add, adapt and retain to improve the overall experience for students, teachers and parents. Here the role of architecture is less about elaborate detailing and flamboyant gestures and more about a subtle series of spatial restructuring/interventions to provide a coherent campus and enable a broader range of activities, which align with the school’s pedagogic aspirations.

© Derwek Swalwell
© Derwek Swalwell

The brief was to upgrade the School’s facilities in line with their teaching pedagogy and towards a long-term enrolment of 300 students (double the current enrolment).  With a project budget of only $3M, the project was part new build and part reconfiguration of existing buildings after early feasibility studies by kta revealed that this approach would provide the best value. The design agenda became one of stitching together two disparate existing buildings; a long linear low-lying 60s LTC building and recent freestanding BER library..

In solving the access issues posed by the level changes of the existing campus the main architectural device of a linking landscape was deployed.

© Derwek Swalwell
© Derwek Swalwell

The project re-configures the primary circulation paths throughout the school. The internal dark 60s corridor in the LTC is removed and replaced with a new external verandah along the northern edge of the main building which:

  •          provides the new entry to the school;
  •          links the different programs - new reception, each learning cluster, canteen and the existing oval and sports        courts;
  •          introduces ramps to provide universal access to an existing multi-level building;
  •          incorporates the ramp with terraces, seating and steps for outdoor learning and play;
  •          provides weather protection for all year use.

Floor Plan
Floor Plan

A new reception/administration building located at the west end of the existing 60s building defines a new entry to the school and provides much desired street presence. Drawing upon the local brick vernacular the school introduces a civic element to the neighbourhood. The staff room is located on the south side maximising light and views and the principal and assistant principals' offices occupy the facade to act as gatekeepers of sorts between the street and school.

© Derwek Swalwell
© Derwek Swalwell

The existing linear and multi-level LTC building was divided into single level classroom clusters, linked by the new external verandah. Each cluster was re-configured in both plan and section to accommodate enlarged classrooms and shared collaborative learning, back racks, wet areas and quieter withdrawal spaces. Low level and highlight windows provide visual and spatial connections between the spaces. Entries to the classrooms are offset and pin wheeled off the communal spaces with large sliding doors, which can be closed down for special phonex teaching or opened up for shared activities. The northern classrooms and collaborative learning spaces open up and have direct access to the verandah for outdoor learning. 

© Derwek Swalwell
© Derwek Swalwell

Sustainability

By opting for the integration of existing buildings and facilities instead of a demolition and new works program, we have selected the most environmentally mindful route. By adaptively re-using the existing structures and enhancing and improving functionality of these spaces, we have conserved materials and energy that would have otherwise expended in the construction of a completely new building.

© Derwek Swalwell
© Derwek Swalwell

By removing the dark internal 60s corridor in the LTC and replacing it with a new external verandah along the northern edge of the main building we have introduced an abundance of natural light, all weather shelter and more flexible learning spaces.

The verandah also provides the new entry to the school; links the different programs - new reception, each learning cluster, canteen and the existing oval and sports courts;           introduces ramps to provide universal access to an existing multi-level building; incorporates the ramp with terraces, seating and steps for outdoor learning and play.

© Derwek Swalwell
© Derwek Swalwell

Other works to the existing buildings included replacing all seals, rationalising skylights and highlights to reduce heat gain and heat loss; and insulating roofs and walls.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Kerstin Thompson Architects
Office
Cite: "Birralee Primary School / Kerstin Thompson Architects" 23 Jun 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/517535/birralee-primary-school-kerstin-thompson-architects/> ISSN 0719-8884