the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Installation
  4. United States
  5. Robert Morris
  6. 2014
  7. Glass-Walled Labyrinth / Robert Morris

Glass-Walled Labyrinth / Robert Morris

  • 01:00 - 9 June, 2014
Glass-Walled Labyrinth / Robert Morris
Glass-Walled Labyrinth / Robert Morris, © Josh Ferdinand
© Josh Ferdinand

© Josh Ferdinand © Josh Ferdinand © Josh Ferdinand © Josh Ferdinand + 7

  • Engineering

    Erich Blohm Design, McCownGordon
  • Construction

    Livers Bronze, JEI Structural Engineering, BSE Structural Engineers, Rick Howell
  • Landscape Architecture

    W Carter & Associates Glazing
  • Structural Engineering Associates

    BNIM, Builders Steel Company
  • More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. Kansas City, MO. March 11, 2014–A triangular-shaped, glass-walled labyrinth designed by acclaimed artist and Kansas City native Robert Morris is being installed in the Donald J. Hall Sculpture Park at The Nelson-Atkins Museum of Art. This dynamic sculpture will provide visitors with an intimate experience, enticing them to interact with the art by winding through the glass maze. The installation of Glass Labyrinth in the southeast section of the park marks the start of a six-month long celebration of the 25th anniversary of the Donald J. Hall Sculpture Park. The 62- foot by 62-foot by 62-foot, seven-foot-tall labyrinth, which weighs more than 400 tons, will be fully installed on May 22, when a public celebration will be held.

© Josh Ferdinand
© Josh Ferdinand

The installation of Glass Labyrinth begins a series of celebrations of the Sculpture Park that will include family activities, educational programs and special events. The 22-acre park has been championed through the years by Mr. Hall, whose keen eye and diligent stewardship have allowed the grounds to become a stellar asset to Kansas City and an outdoor destination for many.

© Josh Ferdinand
© Josh Ferdinand

“The idea of a labyrinth as a place in which we lose ourselves in order to find ourselves is intriguing,” said Antonia Boström, Director, Curatorial Affairs. “This sculpture encompasses many things: engagement, participation, a spirit of theatricality, and also pushes boundaries between an art object and personal experience.”

© Josh Ferdinand
© Josh Ferdinand

While the labyrinth is a deceptively simple structure, its creation required a very large team and much ingenuity to see its realization. Construction began on the project last fall, under the leadership of Steve Waterman, Nelson-Atkins Director, Presentation and in collaboration with Erich Blohm Design, engineer for Robert Morris. A crew of more than 80 worked on the physical construction of the sculpture, with an additional crew of local and national companies involved in the planning and development.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Glass-Walled Labyrinth / Robert Morris" 09 Jun 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/513363/glass-walled-labyrinth-robert-morris/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.