We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Auckland Zoo / Monk Mackenzie + Glamuzina Patterson

Auckland Zoo / Monk Mackenzie + Glamuzina Patterson

© Jonny Davis© Jonny Davis© Jonny Davis© Jonny Davis+ 8

Auckland, New Zealand
  • Contractor:Mainzeal, Tadem Construction
  • Structural Engineer:Steve Dwyer
  • Quantity Surveyor:Paul Ranum
  • Project Manager:Saiful Islam & Matt Wheeler, Beca
  • Surveyor:Frear Surveyors
  • Geotechnical Consultant:Bryce Schou
  • Fire Consultant:Paramjit Bhatti, Asset Care
  • Design Team:Hamish Monk, Aaron Paterson, Dominic Glamuzina, Miguel Machado
  • City:Auckland
  • Country:New Zealand
More SpecsLess Specs

Text description provided by the architects. Due to expanding giraffe numbers the Auckland Zoo needed a new a giraffe breeding shelter; essentially a functional oversized shed with two dens and a keeper area.

© Jonny Davis
© Jonny Davis

The design team responded to the brief by proposing a shelter that assumed an understated external appearance, whose mass was playfully broken down with intersecting roof forms that articulated the junction between the two dens whilst accentuating the collision of human and giraffe scales.

Studies were made through section of the internal volumes to accommodate a number of functional and operational overlaps, and the disparity in scale of its occupants.

© Jonny Davis
© Jonny Davis

The floor to ceiling rises from 3 to 10 meters, with humans entering into the keeper’s area at the low point of the roof. The elevations were a key formal driver of the design with careful consideration given the proportions of the 6 metre doors with integrated human door and clerestory windows.

Section
Section

Flexibility was a primary objective of the shelter – due to the changing functional and physiological needs of the giraffe. Moveable doors and walls allow the space to be transformed. The four sliding exterior doors open to different yards that can be configured to allow for separate roaming areas for the giraffes. Keepers and vets use the mezzanine level to observe and interact with the giraffes. It also allows for small visitor groups to safely view the giraffes.

© Jonny Davis
© Jonny Davis

Working to a tight budget, the view was taken that a unique, fit for purpose shelter could be produced using a simple, reduced palette of locally sourced materials and vernacular construction methodologies.  

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Auckland Zoo, 99 Motions Road, Western Springs, Auckland 1022, New Zealand

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Auckland Zoo / Monk Mackenzie + Glamuzina Patterson" 06 Jun 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/512754/auckland-zoo-monk-mackenzie-glamuzina-patterson> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.