the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices
  4. Vietnam
  5. VTN Architects
  6. 2013
  7. Factory Office Renovation / VTN Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Factory Office Renovation / VTN Architects

  • 01:00 - 3 June, 2014
Factory Office Renovation / VTN Architects
Factory Office Renovation / VTN Architects, © Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

© Hiroyuki Oki © Hiroyuki Oki Courtesy of Vo Trong Nghia Architects © Hiroyuki Oki + 20

  • Architects

  • Location

    Ho Chi Minh City, Vietnam
  • Architects in Charge

    Vo Trong Nghia, Masaaki Iwamoto
  • Project Architect

    Kuniko Onishi, Nguyen Viet Hung
  • Area

    486.0 m2
  • Project Year

    2013
  • Photographs

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

Text description provided by the architects. This is a factory renovation project of Viet Vuong Co., Ltd., a garment firm located in Ho Chi Minh City, Vietnam. Textile and garment is one of the biggest industries of the country, where more than 4,000 apparel manufacturers operate mainly for export markets. The aim of the project is to redefine the company's identity through renovation in order to stand out among their competitors.

Floor Plan
Floor Plan

The existing factory is a two-story steel building (25m x 90m). The refurbishment is concentrated on two sections, one on the upper floor for administrative office and another small one on the ground floor for the reception. The remaining space is left for manufacturing work that was kept operated even during the construction period.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

A theatrical juxtaposition of the existing factory and new office is proposed to emphasize the well-managed factory environment and its dynamism, say, a spectacle of 1,200 skillful workers sewing numerous ski-wear in a tropical climate. The central administrative office space is designed as a passageway. By opening up a large window on its existing envelope, this passage conveys insight view to the factory space which was formerly mostly enclosed. The large glazing between the factory and the office enhances the communication between administrative staffs and factory workers.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

Closed rooms, such as the directors' rooms and meeting rooms, are positioned along the aisles of the central office space. These rooms and the office are separated by transparent glass partitions, which showcase the company's products and samples like shop windows. These glass partitions are positioned at an inclined angle in plan view to create rooms of different sizes behind them as required. The ceiling of the central office is also inclined from the factory side toward the exterior to reduce the volume of air-conditioned space as well as to magnify the perspective effect.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

Local materials are used throughout the project such as exposed bricks and bamboos to express the local identity and environmental consciousness. A pliable bamboo ceiling, concealing mechanical equipment and lighting fixtures, is designed for the central office space to simulate a textile surface. A part of this bamboo ceiling flows into the ground floor and becomes the ceiling of the reception area to welcome the visitors.

Courtesy of Vo Trong Nghia Architects
Courtesy of Vo Trong Nghia Architects

Stainless wires are attached to existing facade and covered with bougainvillea. The warm natural materials and greenery provoke a stark contrast to the existing steel structure of the factory.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
VTN Architects
Office
Cite: "Factory Office Renovation / VTN Architects" 03 Jun 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/511759/factory-office-renovation-vo-trong-nghia-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.