the world's most visited architecture website

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects


Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.


Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »


All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.


Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. University
  4. Australia
  5. DesignInc
  6. 2013
  7. Deakin University Regional Community Health Hub [REACH] / DesignInc

Deakin University Regional Community Health Hub [REACH] / DesignInc

  • 01:00 - 21 May, 2014
Deakin University Regional Community Health Hub [REACH] / DesignInc
Deakin University Regional Community Health Hub [REACH] / DesignInc, © Sarah Louise Photography
© Sarah Louise Photography

© Sarah Louise Photography © Sarah Louise Photography © Sarah Louise Photography © Sarah Louise Photography + 21

  • Architects

  • Location

    75 Pigdons Road, Waurn Ponds VIC 3216, Australia
  • Design Team

    Rohan Wilson, Christon Batey-Smith, John Loftus Hill, Roger Schmidt, Tim Walpole-Walsh, Costa Papadopoulos, Sonya Montgomerie, Peter Whiter, Philip Weatherlake, Wilson Heng, Kylee McQualter, Afrodite Moulatsiotis, Christopher Free, Travers Cunnington
  • Area

    8000.0 sqm
  • Project Year

  • Photographs

  • Construction

    Cockram Constructions
  • Structural & Civil Engineering

    Irwin Consult
  • Quantity Surveyor

    Wilde & Woolard
  • Landscape Architecture

  • Disabled Access

    Terry Osborn
  • More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. Deakin University pursues an ongoing relevance to Rural and Regional engagement. As part of their core commitments, the development of the REACH Project (Regional Community Health Hub) contributes to this philosophy by intending to both recruit from and return graduates to the Rural and Regional areas. Deakin University’s REACH project was nominated for Federal Government Funding, as part of the EIF (Education Investment Fund), third round of funding applications.

© Sarah Louise Photography
© Sarah Louise Photography

The project delivers a joint undergraduate teaching and post graduate research building that will enhance and support the expansion of the Science program for the Faculty of Science and Technology, and compliment the Medical School for the Faculty of Health, Medicine, Nursing and Behavioural Science. The main focus of the REACH building is the undergraduate teaching of allied health programmes.

© Sarah Louise Photography
© Sarah Louise Photography

The building is 8,000sqm over 4 levels, including basement. It comprises an academic wing containing labs, teaching spaces and research areas, and an office wing containing staff offices and a common room. The two wings are separated by a 3-storey naturally lit atrium, and a 200 seat Lecture Theatre that projects out from the building towards the adjacent lake and oval. The Building design is intended to reflect the semi-rural nature of the Waurn Ponds Campus and the University’s Rural Program through the use of local, natural materials and indigenous landscape inspired colour scheme.

Floor Plan
Floor Plan

Sustainable Architecture

This building has been designed to Deakin University’s high sustainability ideals. Whilst not formally rated this project has been designed to be as sustainable as possible within the functional requirements of the brief.

© Sarah Louise Photography
© Sarah Louise Photography

It utilises well considered materials to ensure that sustainability is championed. Long life, loose fit materials have been selected with consideration for their inherent properties for durability, finish and look, need for maintenance, distance of travel from source, amount of energy used to manufacture and install and life span. Consideration has been given to the material composition particularly VOC content and potential to off gas.

The orientation of the building was carefully considered, position the building to take maximum benefit from sun patterns. Extensive sun shading and dual facades have been used to reduce heat loads on the building. Functions have been planned and located to make maximum benefit of sun paths.

© Sarah Louise Photography
© Sarah Louise Photography

Servicing has been designed, developed and installed to ensure that energy usage is minimized. This includes the mechanical systems and lighting design.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Deakin University Regional Community Health Hub [REACH] / DesignInc" 21 May 2014. ArchDaily. Accessed . <> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments