the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. France
  5. JKLN
  6. 2014
  7. Renovated Parisian flat / JKLN

Renovated Parisian flat / JKLN

  • 01:00 - 5 May, 2014
Renovated Parisian flat / JKLN
Renovated Parisian flat / JKLN, Courtesy of JKLN
Courtesy of JKLN

Courtesy of JKLN Courtesy of JKLN Courtesy of JKLN Courtesy of JKLN + 13

  • Architects

  • Location

    Paris, France
  • Architect in Charge

    Jasmine Kenniche Le Nouëne Feat. Gaël Le Nouëne
  • Construction

    ASI
  • Project Year

    2014

Text description provided by the architects. JKLN feat Gael Le Nouëne have renovated a Parisian flat for a couple of architects . The project is located in the 10th district of Paris in a typical Parisian building that once was used as the lodges of the Porte Saint Martin Theater. Today the artists lodges have been replaced by apartments for the most part through .

Courtesy of JKLN
Courtesy of JKLN

ISSUES

Upon the acquisition of this apartment, the owners have expressed a desire to rearrange the space. In the past , the apartment has undergone a number of changes and divisions for the use of a single woman . One of the challenge was to retain its classic Haussmann character , to enhance and reconfigure the apartment in the full respect of the original identity with targeted and mastered architectural interventions.

Courtesy of JKLN
Courtesy of JKLN

 COMPOSITION

The existing unit was composed of a large entrance, a small living room , a bedroom with a window on the street, an oversized kitchen and a storage room.

The architect rethought the plan, decompartmentalised the space, restored it to natural light, and tried to adapt the space to new lifestyles and customs. The procedure took into account the possible changes in the couple life.

The apartment offers an entry today with generous closet made of birch, a flexible and a room piece (library / office / game room) , a living room bathed in sun light with an open kitchen that allows new uses. The issue of the open kitchen has raised many questions about the aesthetic dimension of the serving spaces .

Courtesy of JKLN
Courtesy of JKLN

DETAILS

In this project, the architects reinterpreted the idea of Scandinavian row.

The kitchen in birch has been treated as a piece of furniture. High caissons are usually recessed flush to the bottom elements to form a single plane. The height adjusts to the extent of its users. The credence, larger than usual leaves the wall to speak. To allow the owners are positioning frames freely.

Courtesy of JKLN
Courtesy of JKLN

The treatment of the kitchen has changed the conventional aesthetic while being fitted and functional .

From the living room, the owner can have a look, accross the hall and confront it to a light fault. A Single color : Yellow India edited by Farrow and Ball contrast space and makes the transition between the old and the new, public and private spaces , spaces of day and night .

Floor Plan
Floor Plan

This flaw serves the couple's bedroom, the small office and the bathroom. This is the area of the flat that was entirely rearranged.

The bathroom and toilets are in the same room. The shower screen in glass built into the wall from floor to ceiling , the continuity of mosaics , the large mirror and luminescent tube give depth and clarify this small space. It makes a functional bathroom , where every cm2 is used .

Courtesy of JKLN
Courtesy of JKLN

The flaw opens frontally on the couple's bedroom, which is now on the courtyard side. It was moved courtyard. It feels a certain intimacy, comfort and serenity with wood as the main intervention material.

The birch wall is devoted to storage and laundry. It is covered with a matte clear coat that retains the original material while protecting the uses of everyday domestic life.

The wood panels used in each room bring unity.

Detail
Detail

View the complete gallery

About this office
JKLN
Office
Cite: "Renovated Parisian flat / JKLN" 05 May 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/502794/renovated-parisian-flat-jkln/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments